Forskare menar att barnen blir trötta och har svårare att lära sig i skolan när ljudet är för högt. Foto: Viktor Åsberg/SR.
Forskare menar att barnen blir trötta och har svårare att lära sig i skolan när ljudet är för högt. Foto: Viktor Åsberg/SR.

Höga ljudnivåer ett problem i skolmatsalarna

Lova Lidbom: Det kan vara jättejobbigt
1:57 min

I många skolmatsalar är ljudet så högt att eleverna inte får lugn och ro när de äter. Det visar en undersökning som Sveriges Radio gjort. Vallaskolan i Sollefteå har länge haft problem med detta och trots åtgärder får inte elever återhämtning under lunch.

Hur är det i lunchmatsalen på din skola? Har du förslag på hur man ska få ner ljudnivåerna? Berätta i kommenteringen!

– Det kan vara jättejobbigt när det är högt ljud, säger Lova Lidbom, klass 6 Vallaskolan.

– Vi har idrott efterlunch men man blir trött och orkar inte, säger klasskompisen Izabella Mocanu.

P4 Västernorrland gjorde stickprover med en bullermätare i tre skolmatsalar i Örnsköldsvik och Sollefteå. Ljudnivåerna låg mellan 70 och 80 decibel när det var som mest intensivt. Mätningarna gjordes under 30 minuter.

Arbetsmiljöverket har räknat ut att nivån ska ligga runt 55 decibel vid servering i restaurang. Högre ljud påverkar arbetet och hälsan negativt. Ljudet i matsalarna är ett problem för både elever och personal.

– Vår fysiska arbetsmiljö blir försämrad, irriterad, stressad. Ljudnivån blir så hög att det påverkar allmäntillståndet mycket negativt, säger Anneli Wiklund, lärare och skyddsombud, Alneskolan i Örnsköldsvik.

Vallaskolan i Sollefteå har haft problem med för höga ljudvolymer i skolmatsalen. Under vår mätning nåddes en ljudtopp på 95 decibel. Det går att jämföra med ljudet i en plåtverkstad.

– Det är klart att när det är så pass många som ska äta under en viss period så blir det högt ljus. Det är inte bra, säger rektorn Anna-Karin Brantholm Lööw.

– Det finns planer på hur vi skulle kunna utnyttja aulan till matplatser men vi är inte framme vid det än, säger Brantholm-Lööw.

#LUNCHBULLER


Så gjorde vi

Reportrar besökte över 70 skolor. Läs om Sveriges Radios mätningar.


Detta gäller

Vilka regler finns för bullernivåer? Läs om Arbetsmiljöverkets riktlinjer.


Grafik

Så mycket lunchbuller mätte vi upp: Se skolornas bullernivåer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".