Henrik Blusi, polis. Foto: Lotte Nord/SR
Polisen Henrik Blusi har tagit ett eget beslut att numera alltid i tjänsten bära sitt tjänstevapen. - Efter terrorangreppen i Frankrike och Belgien känns det viktigt att vara redo, säger han. Foto: Lotte Nord/SR

Terror får polis att beväpna sig

Polisvapnet numera alltid redo i tjänsten
3:51 min

En del poliser har skärpt sina egna rutiner efter terrorattentaten i Paris för en månad sedan. En sådan är polisen och förundersökningsledaren Henrik Blusi som efter attentaten som dödade 12 journalister och poliser valt att bära sitt polisvapen även inne i polishuset i Sundsvall.

Polisen beväpnar sig. Är det bra att fler poliser alltid bär på sitt tjänstevapen? Diskutera!

Att vara redo har fått en ny betydelse för polisen Henrik Blusi. Han har numera alltid sitt tjänstevapen redo när han själv är i tjänst. Beslutet fattade han nyligen efter terrorattentaten på satirtidningen Charlie Hebdo i Frankrike den 7 januari och i mitten av januari då ett planerat attentat stoppades i Belgien. Det i Belgien tycks vara direkt riktat mot poliser.

– Jag har efter de här händelserna valt att alltid bära mitt vapen när jag är i tjänst. Som en säkerhet både för mig själv och för mina kollegor. Det har tagit en obehaglig utveckling i Europa och jag vill kunna göra något bra på bästa sätt, säger Henrik Blusi.

Han har inte märkt att fler poliser fattat samma beslut som han själv, men tror att det är möjligt.

– Från och med nu har jag alltid vapnet, även när jag går på lunch och är i tjänst. Det känns som att terrorn har kommit närmare och att bära vapen i tjänsten känns som ett bra beslut, säger han.

En del länder har en lagstiftning som begränsar polisers möjlighet att bära skjutvapen. Från 2012 får svenska poliser bära vapen med en kula i loppet som alltså är skjutklart. Norsk polis har tidigare varit obeväpnad - även när polisen varit uniformerad och i tjänst. Men även i Norge beväpnar sig polisen. Där utvärderas ett försök med beväpnad insatspolis. 

Det finns även risker med fler vapen. Risk med vådaskjutning, att polisvapnet tas av en gärningsman, att samhällsklimatet hårdnar med fler vapen synliga och att vapen kan ge en falsk känsla av trygghet.

– Jag ber till Gud att jag inte ska behöva använda vapnet. Men det är ett verktyg vi har och självklart ska vi kunna använda det om man hamnar i en farlig situation, säger Henrik Blusi.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".