Lotta Larsson, Länsstyrelsen Västernorrland
Lotta Larsson, Länsstyrelsen Västernorrland. Foto: Ulf Thonman/Sveriges Radio

Länsstyrelsens slutrapport: Hemlöshet en bostadsfråga

Hemlöshet är en bostadsfråga
1:24 min

Hemlösheten ökar. Länsstyrelserna har stöttat kommunernas arbete mot hemlöshet under tre år. I sin slutrapport skriver länsstyrelsen att frågan bör lyftas från socialkontoren, högre upp i kommunerna.

Allt fler blir hemlösa i Sverige. Och det är inte bara psykiskt sjuka och människor med missbruksproblem som saknar ett förstahandskontrakt. Därför har Länsstyrelserna i Sverige på uppdrag av regeringen stöttat kommunernas arbete mot hemlöshet under tre år. I dagarna har man lämnat sin slutrapport till regeringen, och rubriken på rapporten säger mycket; Hemlöshet en bostadsfråga.

Lotta Larsson jobbar med Bostadsförsörjningsfrågor på länsstyrelsen i Västernorrland.

– Det handlar inte om en fråga som bör hanteras på socialkontoren, den här frågan måste lyftas högre. Det är på kommunledningsnivå man måste diskutera det här, och hur man ska lösa det här, säger Lotta.

Hemlöshet är en fråga om bostäder - konstaterar länsstyrelserna i sin slutrapport till regeringen.
Det finns en tendens att man gör hemlöshet till ett individproblem, och det hamnar på socialtjänstens bord. Istället bör kommunerna, menar Lotta Larsson, bygga fler bostäder, men även se över allmännyttan.

– Det kan till exempel handla om att man godtar försörjningsstöd som inkomst, att man tillhandahåller en viss procent av sitt bostadsbestånd till sociala lägenheter för svagare grupper och ha en dialog på hur man ska hantera de här fallen, säger Lotta Larsson. 

Kan kommunerna kritiseras för att man hanterat frågan stelbent tidigare?

– De har nog gjort så gott man kan på kommunerna också, det handlar nog om en resursfråga som man sätter på den sociala sidan. Det är därför jag betonar att det är en kommunledningsfråga, avslutar Lotta Larsson, Länsstyrelsen Västernorrland

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".