Länssjukhuset, Sundsvall
Länssjukhuset, Sundsvall. Foto: Christer Sunesson/Sveriges Radio

Antalet cancerdiagnoser ökar i Sverige

Cancerfallen ökar i Sverige
1:23 min

Antalet som insjuknar i cancer ökar i Sverige. Enligt cancerfonden har för första gången fler än 60 000 cancerfall registrerats under ett år. Det finns flera orsaker till ökningen, säger verksamhetschef Lena Carlsson vid Länssjukhuset i Sundsvall. 

Idag är det internationella cancerdagen. I samband med det kommer uppgifter från Cancerfonden som gör gällande att antalet cancerdiagnoser ökar dramatisk i Sverige. För första gången har fler än 60 000 cancerfall registrerats under ett år. Men bakom ökningen finns flera orsaker, det menar Lena Carlsson som är verksamhetschef för onkologi och diagnostikcentrum länssjukhuset.

– Vi har blivit bättre på att upptäcka tidiga cancertumörer, cancerformer, som sedan åtgärdas och behandlas, dels så är det så att cancer precis som hjärt- kärlsjukdomar är livsstilssjukdomar. De tredje är att vi blir äldre.

Vad i vår livsstil är det som gör att vi utsätter oss för riskerna?

– Det finns några klassiska livsstilsfaktorer, där rökning är den viktigaste. Sedan handlar det om maten vi äter, och hur mycket alkohol vi dricker, säger Lena Carlsson, verksamhetschef för onkologi och diagnostikcentrum länssjukhuset i Sundsvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".