Lättgravad renfilé med kantareller. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
1 av 2
Lättgravad renfilé med kantareller. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio

Lättgravad renfilé får toppbetyg inför samernas nationaldag

Sonja Ericsson: Den får fem jojkar av fem möjliga
1:58 min

Sonja Ericsson är sekreterare i Västernorrlands sameförening och firar samiska nationaldagen en dag i förväg tillsammans med P4 Västernorrland och kocken Lars Bergman som lagar lättgravad renfilé.

Lars fick uppdraget att tillaga något lite annorlunda på renkött. Det blev en förrätt på lättgravad renfilé.

– Det blev en liten twist på lättgravad renfilé, som jag gravade i salt och socker och lite konjak i cirka åtta minuter. Sen gjorde jag en kräm på crème fraiche och messmör. Jag gjorde även en vinägrett med rapsolja, en fantastisk blåbärsvinäger från Kvarnå, och enbär.

Gör så här:

Skiva filén väldigt tunt. Strö över socker, salt och konjak och låt ligga i detta på en tallrik i ungefär åtta minuter. Rör ihop krämen. Blanda ihop vinägretten. Lägg upp filéskivorna på en tallrik och häll över kräm och vinägrett. Servera med gröna blad, ölpicklad rödlök och kantareller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".