Äldre kvinna väntar i korridor. Foto: Jessica Gow/TT
Sömnmedel kan göra att de äldre käner sig oklara i huvudet. Foto: Jessica Gow/TT

Västernorrland har minst fallskador i Sverige

Anders Engelholm: Vi minskar fall och fallskador mest i hela Sverige
1:18 min

Nu vid årsskiftet avslutades projektet Bättre liv för sjuka äldre. Det är ett fyraårigt nationellt projekt som har handlat om att förbättra vården och omsorgen om de mest sjuka äldre. Anders Engelholm som jobbat med projektet i Västernorrland tycker att mycket har blivit bättre.

Anders Engelholm som jobbar med äldrefrågor inom Kommunförbundet Västernorrland berättar att Västernorrland är det län i Sverige som minskat fall och fallskador mest i hela Sverige både bland äldre kvinnor och äldre män.

– Det tror vi beror på att de inte äter läkemedel som är olämpliga så att de inte inte har dålig balans eller känner sig oklara i huvudet, säger han.

Exempel på olämpliga läkemedel kan vara sömnmedel och lugnande medel.

– Bara när det gäller läkemedel så är det 8000 personer över 75 år som fått olämpliga läkemedel borttagna, säger Anders Engelholm.

Idag hålls en avslutande konferens i Härnösand där resultaten ska gås igenom. Ett område där man vet att det finns mycket kvar att göra i Västernorrland är att göra vård och omsorgsyrkena mer attraktiva för att få fler att vilja jobba.

– Vi har jobbat med teamarbete. Att chef, sjuksköterskor, omvårdnadspersonal och undersköterskor ska samarbeta mellan kommun och landsting, med läkarna på slutenvården och primärvården runt den enskilde.

Han säger att alla är duktiga på sin sak men att det kan bli rörigt och uppstå risker om man inte samarbetar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".