Lisa och Nils får precis veta att de gått vidare till tv-finalen. Foto: Susanne Helsing/SR
1 av 5
Lisa och Nils får precis veta att de gått vidare till tv-finalen. Foto: Susanne Helsing/SR
Mimerskolan klara för tv-finalen i Vi i femman. Foto: Susanne Helsing/SR
2 av 5
Mimerskolan är stolta över finalplatsen och pokalen. Foto: Susanne Helsing/SR
Mimerskolan klara för tv-final i Vi i femman 2015. Foto: Susanne Helsing/SR
3 av 5
Kramkalas i studion. Foto: Susanne Helsing/SR
Mimerskolan firar sin pokal inför tv-kvalet. Foto: A-C Carlsson/SR
4 av 5
Mimerskolan firar sin pokal inför tv-kvalet. Foto: A-C Carlsson/SR
Lisa Beckman och Nils Olofsson tävlar för Mimerskolan i tv-kvalet. Foto: A-C Carlsson/SR
5 av 5
Lisa Beckman och Nils Olofsson var lite spända inför kvalet. Foto: A-C Carlsson/SR
Vi i femman

Mimerskolan klara för tv-final i Vi i femman

Segerintervju: Det går inte att beskriva
3:09 min

Mimerskolan i Sundsvall är klara för tv-finalen! I konkurrens med 24 andra finalister runt om i landet tar klass 5:3 en av de fyra tv-finalplatserna. 

Under stor spänning fick laget, klassen och publiken vänta på slutresultatet. Mimerskolan tog andraplatsen i tv-kvalet med totalt 48 poäng. Bara Backenskolan i Västerbotten, som fick ihop 50 poäng, hade högre poäng.

I tv-kvalet tävlar alla 25 klasser som vunnit sin lokala final mot varandra. Två av momenten är direkt avgörande för placeringen. De är värda 25 respektive 18 poäng. Frågorna har också blivit rejält mycket svårare.

Kvalet började med tio snabbfrågor där lagmedlemmarna svarar på varannan fråga. Mimer plockade hem tre poäng i första momentet. Efter ytterligare två frågor hade Mimer sju poäng. Hur det går för de andra lagen i landet får man inte vet förrän i slutet av tävlingen. 

En fråga är värd hela 18 poäng. Uppgiften är att kombinera nio givna ord med rätt ordklass som lagen själva måste komma på. Lyckas man pricka in nio olika ordklasser och dessutom kombinerar de givna orden med rätt ordklass, så lyckas man plocka hem maxpoängen.

Mimer får rätt på sju ordklasser och man får sex poäng för att ha kombinerat rätt ord med rätt ordklass. Totalt tar man 13 poäng av 18 möjliga. I mattefrågan missar laget men i ämnet grottor plockar man ytterligare två poäng och har totalt 22 poäng inför stegen.

Dagens ämne i stegen är en författare. Laget kan välja vilken nivå man vill svara på. 10-, 8-, 6-, 4- eller 2-poängsnivån. Mimer svarar rätt på 2-poängsnivån - Barbro Lindgren - och har 24 poäng i halvtid.

Mimerskolan är med i topp-4 efter halvtid inför sista momentet som är avgörande. Vi i femman-spelet, som ska lösas på tid, är värt hela 25 poäng. Här tar Mimerskolan nästan full pott - 24 poäng.

Efter en spänd väntan så bryter jublet loss när det står klart att Mimerskolan tagit sig vidare som en av de fyra klasserna som ska tävla i tv.

Klara för tv-finalen är även Backenskolan i Umeå, Adelövs friskola i Tranås och Regnbågen Montessori i Kalmar. Finalen sänds i SVT:s Barnkanalen den 15 april kl. 18.30.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".