Per-Anders Svensson
1 av 3
Per-Anders Svensson, hovrättsråd. Foto: Billy Abraha
Lars Lundmark,
3 av 3
Lars Lundmark dömdes i tingsrätten i den så kallade kroghärvan. Men när hovrätten kom med sin dom i veckan så friades han.

Utredning i kroghärvan kritiseras

Lars Lundmark: Jag försöker att inte se bakåt
2:16 min

Efter många turer med uppskjutna rättegångar, kom hovrättsdomen i den uppmärksammade kroghärvan i början av den här veckan. Lars Lundmark, som sålde kassasystemet dömdes till två års fängelse i tingsrätten, men nu friades han från misstankarna.

– Det är en lättnad. Nu kan jag komma tillbaka till verkligheten och se framåt. Nu kan jag komma ut i yrkeslivet. Jag har mycket kvar att ge, säger Lars Lundsmark.

Det har nu gått nästan fem år sedan razzian gjordes mot de restauranger i Sundsvall, Härnösand, Sollefteå och Östersund och mot det bolag som sålt det kassasystemet till krögarna. 17 personer dömdes i tingsrätten för att man hade manipulerat olika kassasystem. 13 personer överklagade till hovrätten, tre restaurangföreträdare friades helt.

Även Lars Lundmark, som var leverantör av kassasystemet och som var åtalad för att ha hjälpt restaurangföreträdarna att begå brott, friades i hovrätten.

Per-Anders Svensson, hovrättsråd, är kritisk till hur man i början skötte utredningen, som sammanlagt har pågått i ungefär fem år.

– I inledningen av förhandlingarna var det brister i polisutredningen och därför fick man ta om förhandlingen, men efter det har jag inga synpunkter på hur åklagare och polis har skött sig.

Det är ungefär 30 procent av alla överklagade tingsrättsdomar som  ändras i hovrätten.

– Det är inte optimalt att det skiljer så mycket, men det är svårt att komma åt problemet. Det är människor som bedömer bevisning och de gör det på olika sätt, säger hovrättsråd Per-Anders Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".