Ewa Lindstrand (S) Foto: Sara Johansson/SR
Ewa Lindstrand (S) Foto: Sara Johansson/SR

Timrå kommun betalar Timrå IK två gånger för samma period

Ewa Lindstrand: Timrå IK betyder väldigt mycket för många
3:51 min

Efter några intensiva veckor har nu Timrå kommun betalat ut det driftbidrag som på kort sikt räddar Timrå IK från konkurs. Men det här är inte första gången som kommunen betalar ut pengar till klubben för denna period.

Hur ser du på att Timrå kommun betalar två gånger? Diskutera i kommenteringen!

I början av 2000-talet skrev Timrå kommun och Timrå IK ett avtal om att kommunen skulle betala ett driftstöd på ungefär tre miljoner per år till klubben när det gäller arenan.

Men när Timrå IK fick ekonomiska problem år 2012 betalade kommunen ut en förskottsbetalning som klumpsumma av driftsbidraget fram till och med år 2018. På så sätt ville kommunen rädda Timrå IK.

När klubben sedan år 2013 hamnade i rekonstruktion föll avtalet som man hade.

Kommunen och hockeyklubben skrev då ett nytt avtal där kommunen skulle betala ungefär 4,5 miljoner per år till klubben, och det här gör att kommunen mellan åren 2014 och 2018 kommer att betala Timrå IK två gånger för samma period.

– Ja, det stämmer att vi i princip betalar en gång till, säger Ewa Lindstrand, komunalråd i Timrå kommun.

Ser du något problem i att kommunen får pengar två gånger för samma period?

– Ja, det kan man naturligtvis ha åsikter om, att klubben borde kunnat ha klara sig med de första pengarna. Men verkligheten såg ut på ett annat sätt, och vi kunde konstatera att det i rekonstruktionen krävdes att vi stöttade  kommunen för att de skulle ha en större chans att klara sig.

Kan du förklara varför det är bra för kommunmedborgarna att kommunen hjälper Timrå IK igen.

– Det är ju så här att Timrå IK betyder mycket för många. För oss i kommunen är det viktigt att vi har tillgång till ett hockeygymnasium, våra barn och ungdomar är otroligt viktiga och vi prioriterar den verksamheten. I det här sambandet har det en viktig koppling till Timrå IK, säger Ewa Lindstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".