Det skotske professorn i bakteriologi Alexander Fleming upptäckte genom en slump penicillinet 1929. En lyckad serendipitet ! Foto:TT
Det skotske professorn i bakteriologi Alexander Fleming upptäckte genom en slump penicillinet 1929. En lyckad serendipitet ! Foto:TT

Ordalaget hoppas alltid på överraskningar

Ordalaget hoppas alltid på överraskningar
22 min

 Om du försöker lösa ett problem, men lyckas komma på något helt annat, minst lika lyckat under dina efterforskningar, då har du fått uppleva en serendipitet !

Serendipitet handlar alltså om en oavsiktlig upptäckt, en positiv överraskning. Att göra en intressant och viktig

iakttagelse av en slump. Så var det t ex när Alexander Fleming upptäckte penicillinet 1928. Han hade glömt en bakteriekultur i sitt laboratorium under sin semester. När han kom tillbaka hade det växt mögel i odlingen, men utanför möglet fanns det inga bakterier ! Bakterierna hade hejdats av möglet.

Idag fördelsemärker vi torrglida (efter torrcruising=sitta i sin gamla amerikanare i garaget), rättvisemärker typ och k-märker kuf, mixtra och oförblommerad

Här är några av veckans e-brev:

" Såg i Kyrkans tidning härom veckan ett annat ord för utbränd eller utmattad, nämligen "Kravmärkt".

-Vad säger ni om det, är det ngt värt att bedöma?

Tycker själv att det säger ganska mkt om vad det kan vara för problem och kanske lite mer positivt än utbränd, eller kanske vidbränd ?"

Mvh Johan Sernheim,

Norderåsen

" Hej på er ordbrukare!

Om ni inte redan har K-märkt det, så tycker jag, att det vackra ordet OFÖRBLOMMERAD är värt en sådan! Det betyder att vara "rakt på sak" eller "öppen". En lite kul synonym är "utan KRUSIDULLER". KRUSIDULLER skulle nästan kunna samåka med OFÖRBLOMMERAD in i K-märkningens härliga landskap…!

Trevlig helg !"

Göran Nyhman i Sörberge, en plats med vintergator i Vintergatan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".