Kevin Wallenius, arbetsmarknad, utan jobb
Kevin Wallenius från Kramfors gick hemma med socialbidrag innan han fick hjälp till jobb. Foto:Elvira Linderot/SR

Många unga är utan jobb och studier i Västernorrland

Kevin Wallenius, 24 år: Det är bara att kämpa och försöka få den hjälp man behöver!
2:01 min

Många ungdomar mellan 16 och 25 år hade varken arbete, studier eller praktik 2012, enligt nya siffror från LO. Värst var det i Kramfors där 12,4 procent var utan sysselsättning  - och kommunen tror att det är ungfär lika många idag.

Hur tror du att man ska få fler unga i sysselsättning? Diskutera i kommenteringen!

Kevin Wallenius är 24 år och bor i Kramfors. Han gick på socialbidrag i många år innan han fick jobb via kommunens projekt Puma.

– Jag gick aldrig ut gymnasiet, jag har inte ens betyg från grundskolan. Jag var arbetslös i bra många år och bara drev omkring och hade det ganska struligt. Jag gick på socialen och sen hamnade jag här och de hjälpte mig, säger han.

Kevin Wallenius fick börja i en grupp med andra ungdomar. Efter några månader där kunde de ordna en praktikplats där han sedan blev anställd.

– Det känns jättebra, jag fick jättebra hjälp av kommunen, säger han.

Rapporten "Unga vuxna som varken arbetar eller studerar" från LO visar att 12,4 procent av de mellan 16 och 25 år i Kramfors varken hade arbete, studier eller praktik 2012. I hela Västernorrland var 9,8 procent av ungdomarna utan sysselsättning.

En del av personerna är inskrivna hos arbetsförmedlingen men andra finns inte i något system alls, går på socialbidrag eller får hjälp via kommunen.

Jonas Norén är chef på arbetsmarknadsenheten i Kramfors. Han säger att många ungdomar hamnar utanför arbetsmarknaden men att kommunen blivit bättre på att fånga upp dem idag.

– Idag så känner vi nog till de flesta. Man lyckas inte med alla för alla är inte mogna eller mottagliga för det här än. Men det handlar om att veta vilka de är, var de finns någonstans och var de står motivationsmässigt, säger han.

Idag har kommunerna skyldighet att informera och följa upp de ungdomar som hoppar av gymnasiet. Men för de som är äldre eller har gått ut skolan ligger ansvaret mer på en själv och det kan vara svårare att få hjälp.  

Arbetsmarknadspolitiken är främst ett statligt ansvar som ska skötas av arbetsförmedlingen. Jonas Norén tycker att det är ett problem att arbetsförmedlingen har vissa krav som gör att alla unga inte kan bli inskrivna där.

– Då är ju kommunen det sista skyddsnätet, säger han.

Camilla Dahlin är ledare för projektet Puma och även hon ser det här problemet.

– Jag tycker det är synd med ungdomar som kommer hit och säger att de inte får bli inskrivna på arbetsförmedlingen till exempel. De har inte varit välkomna i skolan och känt sig utanför, så ska de bli vuxna och skriva in sig på arbetsförmedlingen och så får de inte vara där. Vi vill ju hjälpa de naturligtvis, men vi måste också ta det ansvaret på något sätt, säger hon.

Kevin Wallenius trivs bra med sitt liv idag och hoppas att fler unga ska kunna få hjälp att komma i arbete eller studier.

– Man måste ju vilja själv också annars är det inte så lätt. Men det är väl bara att kämpa, och försöka få den hjälp man behöver, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".