Foto: Jack Mikrut / Scanpix Sweden / TT.
Foto: Jack Mikrut / Scanpix Sweden / TT.

Ny typ av operation mot fetma ska minska komplikationer

Arthur Jänes: Mindre risk för akuta svåra komplikationer
2:37 min

Senaste åren har antalet viktminskningsoperationer som genomförs i Västernorrland minskat och en förklaring kan vara de svåra biverkningar som många upplever efter en operation. Nu hoppas landstinget på att en ny typ av operation ska minska riskerna för komplikationer.

Har du opererat dig för att gå ner i vikt? Vad har det inneburit för dig? Berätta i kommenteringen eller mejla p4vasternorrland@sverigesradio.se.

Som mest har Sundsvalls sjukhus opererat nästan 400 patienter per år för fetma och tillhörde då ett av de landsting som gjorde flest operationer per 100 000 invånare. Nu har operationerna nästa halverats till runt 200 patienter per år. Trenden är liknande i övriga Sverige.

– En förklaring kan vara att de som är aktuella för operation har sett att det finns en baksida med komplikationer och ett besvärligt liv efter operationerna, säger Arthur Jänes, kirurg och ansvarig för operationerna i Västernorrland.

Vitaminbrist och tarmproblem är vanliga komplikationer efter gastric bypass-operationer. Därför har landstinget Västernorrland nu börjat med en ny typ av operationer, gastric sleeve, som inte kräver lika stora kirurgiska ingrepp.

– Vi tror att det ska innebära mindre risk för akuta svåra komplikationer. Förhoppningsvis ger den lika bra viktminskning som gastric bypass, säger Arthur Jänes.

Tidigare har landstinget främst använt sig av gastric bypass-operationer som kan ge svåra komplikationer. Katarina Nyberg gjorde en sådan operation för fyra år sedan och har sedan dess haft problem med bråck i magen och har redan opererats för det tre gånger.

– Vi något tillfälle gick det bara ett par månader mellan operationerna, säger hon.

För att få göra en operation krävs ett BMI över 40 och patienten har prövat andra vägar för att gå ner i vikt. Men det räcker inte bara med att göra en operation, gå ner i vikt och sedan räkna med att livet förändas, utan det krävs också stora livsstilsförändring för den som gjort operationen.

– Det är ingen quick-fix. Du går ner i vikt snabbt men sedan ska du stanna kvar där. Det är då jobbet kommer och det är då många får problem. Det finns många som byter sitt matberoende mot något andra, som alkohol. Jag har fått ett nytt beroende som är ett träningsberoende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".