Katarina Nyberg
Katarina Nyberg har gjort en gastric bypass-operation. Foto: Anna Ahlström/SR

Stor risk för komplikationer efter viktminskningsoperationer

Katarina Nyberg: Operationen är ingen quick fix
5:26 min

Som mest vägde Söråkersbon Katarina Nyberg 142 kilo. Genom en gastric bypass-operation, där magsäcken förminskas, har hon gått ner i vikt och väger idag 89 kilo. Men vägen dit har kantats av svåra komplikationer och magproblem.

– Jag hade försökt gå ner i vikt under många år, men jag har en hormonsjukdom som gjorde att jag hade svårt att gå ner i vikt. När jag fick diabetes föreslog min läkare mig att jag skulle göra en operation. Det tog ett tag innan jag tog beslutet, eftersom jag ville prova alla andra vägar först.

Men tillsist bestämde hon sig för att göra en operation. Mycket i hennes liv har blivit lättare efter operationen.

– Jag orkar mer, kan ta längre promenader. Bara som en enkel sak som att det är lättare att knyta skorna har inneburit en stor skillnad.

Men operationen har inte bara gett viktnedgång och ett lättare liv, utan också svåra biverkningar. Hon har bland annat opererats för bråck, eller tarmvred som andra läkare kallar det, tre gånger.

– Vid något tillfälle hade jag bara ett par månader mellan operationerna. Jag måste bli världsmästare på min egen mat och lära mig vad det är som gör att det tar stopp i magen.

Nu har Katarina Nyberg gjort så många operationer att läkarna inte vill öppna hennes mage igen.

– Kommer jag in och har ont kommer de försöka med allt annat än operation. Det blir väl dropp och smärtstillande för att få proppen att släppa.

Att det genomförs hundratals fetmaoperationer i Västernorrland varje år är inte enbart positivt tycker Katarina Nyberg. Det räcker inte bara med att göra en operation och sedan hoppas att allt blir bra, utan det krävs en livsstilsförändring.

– Det är ingen quick-fix. Du går ner i vikt snabbt men sedan ska du stanna kvar där. Det är då jobbet kommer och det är då många får problem. Det finns de som byter sitt matberoende mot något annat, som alkohol.

– Jag har fått ett nytt beroende som är ett träningsberoende. Jag tränar istället.

Trots de problem Katarian Nyberg upplevt tycker hon att det har varit värt det.

– Jag har fått ett nytt liv. Men man bör verkligen ha testat alla utvägar innan man gör en operation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".