Ett blixtnedslag orsakade långa väntetider för Norrtågs passagerare. Foto: Viktor Åsberg/Sveriges Radio.
Många tåg hindrade av bland annat snörök. Arkivbild: Viktor Åsberg/Sveriges Radio.

Snörök sätter stopp för tågtrafiken

"Det är ett stressmoment"
1:29 min

Trots milt väder flera av Norrtågs avgångar blivit inställda eller försenade. I morse fortsatte problemen bland annat på sträckan Umeå-Sundsvall. En orsak till tågstrulet är snörök på spåren.

Senaste veckorna har det varit flera störningar i Norrtågs trafik. Tåg ställs in, ibland utan ersättningstrafik, och resenärerna hänvisas istället till nästa avgång.

Många pendlare var en timme sena till sina jobb när de kom till Örnsköldsvik i morse. Tåget som avgår 06.45 från Umeå C blev inställt och resenärerna fick vänta på nästa tåg istället. Flera arbetar på exempelvis sjukhus eller skolor och blir stressade.

– Det är svårt att veta om man kommer med tåget eller inte. Ibland får vi information ganska sent och ibland väntar man ganska länge då avgångarna skjuts upp eftersom, säger studenten Sandra Falk som gör sin praktik i Örnsköldsvik.

– Det påverkar ganska mycket om man har tider att passa, säger Jessica Härkäniemi.

Norrtåg har haft stora problem tidigare vintrar med avgångar som blivit inställda. De har ändå förbättrat punktligheten sedan dess. Bekymret den här gången har varit snörök som fryser fast under tåget.

P4 Västernorrland har sökt Botniatågs VD Björn Nilsson utan framgång. Tågpersonal vi pratat med säger att fordonen även behöver mer underhåll för att bli mer pålitliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".