Löfgren
Lars Löfgren Bild: Ulf Thonman/SverigeRadio

Hämnd och revansch på vita duken

Lars Löfgren: 9 to 5 sticker ut lite grann
2:14 min

Vår filmciceron Lars Löfgren listar de bästa filmerna under rubriken hämnd och revansch.

Vilken är din favorit i genre? Kommentera!

9 till 5 (1980) i regi av Colin Higgins.

Allvar, skratt och hämnd, en riktig klassiker! Här får vi följa 3 st kvinnor som arbetar på ett kontor med många stränga regler. Deras chef är en mycket otrevlig människa, en riktigt mansgris helt enkelt.

Kvinnorna får nog av chefens attityd och hämnas genom att kidnappa honom. Nu när chefen är borta från kontoret börjar kvinnorna ändra på de stränga regler som chefen tidigare fastställt. Kontoret börjar bli en trevlig arbetsplats...  I huvudrollerna ser vi Jane Fonda, Dolly Parton, Lily Tomlin samt Dabney Coleman. Filmen blev en stor succé och likaså låtens filmmotiv "9 to 5" som framfördes av Dolly Parton.

Man on fire (2004) i regi av Tony Scott.

Denzel Washington är en alkoholiserad fd elitsoldat som tar jobbet som livvakt åt en rik familj i Mexiko. Det är dottern Pita spelad av Dakota Fanning som Denzel skall skydda och bevaka. Sakta men säker byggs deras relation upp och Denzel börjar se glädje i livet. En dag blir Pita kidnappad och Denzel blir svårt skadad. Efter en kvick återhämtning börjar jakten på kidnapparna och Denzels ända mål är att hämnas...

Spännande film med många bra skådespelare!

Desperado (1995) i regi av Robert Robert Rodriguez

Den i första anblicken vänlige trubaduren El Mariachi, spelad av Antonio Banderas kommer till den okända mexikanska staden för att söka hämnd.

Det hinner inte gå många "ringsignaler" innan Banderas börjar sin strid mot en tillsynes livsfarlig knarkkartell. Bland alla välgjorda actionscener får vi även bekanta oss med Salma Hayek som bjuder på skön sång och mystik. Quentin Tarantino och Danny Trejo finns även med i rollistan. En riktigt fartfylld hämndhistoria, bra musik och utmärkt filmat!

TV tipset

District 9 på SVT 2 fredag 13/2 kl 21:45.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".