Per Asp är orolig för stölder i hemmet utanför Junsele som står tomt när han kör skogsmaskin elva mil därifrån. Foto: Karin Johansson
Per Asp fick ett nytt liv efter sin magsäcksoperation. Foto: Karin Johansson

Junselebo berättar om lyckad gastric bypass

Per Asp: Jag har upplevt det bara positivt
1:23 min

I Västernorrland minskar magsäcksoperationerna gastric bypass. Något som kan bero på att många upplever svåra komplikationer efteråt. Men Per Asp från Junsele har genomgått en gastric bypass och är väldigt nöjd med resultatet. 

– Jag har upplevt det bara positivt. Jag har gått ner över 80 kilo och är en helt ny människa, säger Per Asp.

Han säger att det viktiga är att man tänker på vad och hur man äter. Per Asp får folsyra och B12 utskrivet som han måste äta livet ut. Och han säger att den enda komplikation man kan få är när man äter för mycket. 

– Det känns som en hjärtinfarkt och kallas för dumping. Det blir så mycket att det kommer upp i matstrupen, säger han. 

Om det blivit så måste han vila i en halvtimme tills maten sjunker undan. Det här beror på att själva magsäcken är borttagen. Han säger att det är viktigt att läsa på innan man genomgår en operation om hur och vad man ska äta. 

– Varje tugga ska tuggas minst tjugo gånger bara för att maten ska finfödelas. Det gör den ju inte i magsäcken längre utan den går direkt ner i tunntarmen.

Per Asp säger att det är därför många får problem med tarmvred. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".