Yvonne Lindvåg Sjödin och Camilla Näslund. Foto: Viktor Åsberg/SR
1 av 2
Yvonne Lindvåg Sjödin och Camilla Näslund. Foto: Viktor Åsberg/SR
Operation. Foto: Bertil Ericson/TT
2 av 2
Arkivfoto: Bertil Ericson/TT

Camilla förlorade minnet efter en bypass-operation

Camilla Näslund: Jag kan bara leva i nu
3:36 min

Många upplever komplikationer och biverkningar efter gastric bypass-operationer som överviktiga gör för att gå ner i vikt. Camilla Näslunds liv förändrades helt och hållet efter att hon blivit opererad. Hennes tal försvårades och närminnet försvann helt.

Varje dag skriver Camilla Näslund i en dagbok för att komma ihåg vad hon ätit, vilka hon träffat och vad hon gjort, för att kunna påminna sig kort efteråt.

– Det är ett nytt liv för mig i den meningen att det som var självklart förut, måste jag ha påminnelser om hela tiden, säger Camilla Näslund.

För några år sedan förändrades hennes liv totalt. Hon var kraftigt överviktig och genomgick en gastric bypass-operation, som sedan ledde till svåra komplikationer. Hon behövde till slut opereras akut för att hennes magsäck gått sönder.

Under det akuta ingreppet fick hon dropp, men utan vitamintillförsel. Det kan ha varit den näringsbristen som lett till Camillas hjärnskador.

Du kommer ju inte komma ihåg mig när jag gått härifrån. Hur blir det då när du sätter på radion och hör dig själv i den här intervjun?

– Jag har insett att jag bara kan leva nu. Jag kan inte leva i då och jag kan inte leva sen. Man får bara acceptera det. Försöker man stå emot och kämpa emot att det är så - och vara ledsen och arg över det  - så spiller man bara bort tiden, säger Camilla Näslund.

Yvonne Lindvåg Sjödin har varit Camillas bästa vän i 20 år:

– Camilla har varit en sprudlande människa som har gett alla energi och varit en drivande människa. Nu är hon trött och slut. Det är tragiskt. 

Camilla Näslund är missnöjd med den eftervård hon fått efter sin första operation. Hon har talsvårigheter och väldigt dåligt minne men hon har inte fått någon diagnos.

– När jag var som sjukast erbjöd de mig att äta psykofarmaka för man trodde att jag var deprimerad, säger hon. 

Sådana här svåra fall av biverkningar är få men förekommer. Tomas Troëng är specialist i kirurgi och har tidigare behandlat en patient med nervskadesymtom som uppstått av vitaminbrist efter en bypass-operation.

– Om man väl har utvecklat eller håller på att utveckla den här vitaminbristen med nervsystemspåverkan då är det ganska bråttom att kompensera med att tillföra vitaminerna för att begränsa skadan.

Tomas Troëng säger att de politiskt prioriterar att snabba på tiden för nysökande så uppföljningar får ibland stryka lite på foten. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".