Drygt fyra år i Grundtjärn för Jonna Jinton

3:13 min

För drygt fyra år sedan packade hon väskan och flyttade från storstaden Göteborg till lilla Grundtjärn utanför Junsele. En tid som emellanåt har varit tuff, då enda värmekällan i huset var köksspisen. 

Lilla Grundtjärn utanför Junsele är en typisk norrländsk by med några få åretruntboende. En av dem är Jonna Jinton som flyttade upp från Göteborg för att saknaden efter naturen var för stor.

Det har varit en del kalla nätter, men den här vintern är lite annorlunda då du investerat i ett bättre värmesystem, hur känns det?

– Helt fantastiskt! Jag behöver inte sova på golvet framför spisen längre, jag har ett sovrum med en säng och det känns så underbart. 

Du har reagerat ganska kraftigt mot utbyggnaden av vindkraft som kan påverka dig här i Grundtjärn. Nu när du har gjort den här investeringen i huset, blir du kvar i Grundtjärn?

– Jag gav mig själv ett ultimatum, endera flyttar jag eller så investerar jag i ett bättre värmesystem. Det var ganska många år sedan de började prata om vindkraft och ännu har inget hänt, så jag bor kvar än så länge, jag ger inte upp så lätt.

Vad skulle en etablering av vindkraft i Grundtjärn innebära för dig?

– Jag tror inte jag skulle bo kvar, då försvinner allt de som jag flyttade hit för tyvärr. Men jag försöker njuta av nuet och vara glad och tacksam för det. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista