Foto: Hasse Holmberg
1 av 2
En kvinna i Örnsköldsvik delade med sig av sin fars recept på granrismörad hare när berättelser om mat samlades in i Västernorrland. Foto: Hasse Holmberg
Barrskog i dimma. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
2 av 2
I Västernorrland har man länge gjort barkbröd på tallens färska bark under våren. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio

Granrismörad hare - en del av matarvet i Västernorrland

Nu har Västernorrlands matkultur kartlagts från 1800-talet och framåt. Recept, olika unika produkter och berättelser har samlats in. Vad sägs om granrismörad hare och färsk barkbröd till exempel?

Det är Paulina Rytkynän från Södertörns högskola som har kartlagt matkulturen i Västernorrland från 1800-talet och framåt. Det här för att hitta berättelser om mat och möjligtvis också en produkt som kan sätta Västernorrland på kartan. Det handlar om att hitta sätt att göra affärer för att kunna utveckla landsbygden och ge tillväxt till länet. Förebilden hittar man i Frankrike och Champagne.

– Du har en produkt vars tillkomst och egenskaper beror på kunskapen och naturen som finns på den platsen och så marknadsför man den utifrån både platsen och egenskaperna, som i Champagne, säger Paulina Rytkönen.

I projektet har hon hittat mängder av information. Att det i länet funnit runt ettusen fäbodar gör att det fanns en stor skatt att gräva ur. En skatt av både recept och berättelser. Smaker som går att ta upp igen för att spetsa recept med med lokala smaker och lokal tradition. Information har också samlats in genom att länsbor delat med sig. Det var så Paulina kom i kontakt med den granrismörade haren.

– Det var en kvinna i Örnsköldsvik som berättade om hur hennes pappa tog ur inälvorna ur haren och fyllt med granris för att det skulle cirkulera luft i  haren och samtidigt fick den smak ur skogen.

Barkbrödet har ju ett något torftigt rykte som nödbröd i Sverige men så har det inte alltid varit i Västernorrland. Här har brödet gjorts på färsk tallbark.

– Det jag är mest förvånade över är att man faktiskt kan äta skogen! Vi kan äta både gran och tall och det har man gjort här. Man skördade tallbark tidigt på våren och då är den mör, fin och full av vitaminer och brödet blir helt fantastiskt!

En del av resultatet av forskningen ska bli en Västernorrländsk smakatlas. En kartbok som visar var olika smaker och recept har sitt ursprung i länet.

– Alla som bor och verkar i Västernorrland kan ta del av den gratis och man kan också bidra med egna recept, säger Paulina Rytkynän. Alla berättelser är värda att bevara för framtiden!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".