Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tidig lunch i många skolor
På Ala skola i Timrå äter vissa elever vid kvart över tio. Foto: Elvira Linderot/SR

För tidig lunch i många skolor

Odelia Östlund, klass 7: Man blir oftast hungrig på slutet av dagen
1:28 min

De flesta skolbarnen i Västernorrland äter lunch före klockan elva trots att det går emot Livsmedelsverkets riktlinjer. På en del skolor öppnar matsalarna redan vid kvart över tio.

Hur ser du på tidiga luncher för skolbarnen? Spelar det någon roll att äta tidigt på dagen? Diskutera!

På Ala skola i Timrå börjar matsalen fyllas på redan vid kvart över tio. Odelia Östlund går i klass 7 och hon berättar att de ofta äter lunch vid den tiden.

– Man blir oftast hungrig på slutet av dagen, säger hon.

Hennes klasskompisar vid bordet håller med. De slutar ofta klockan tre och tycker att de äter för tidig lunch.

Eleverna på Ala skola är inte ensamma om att äta tidigt. Livsmedelsverket har riktlinjer som säger att skolelever ska äta lunch mellan elva och två på dagen. Men en rundringning till kommunernas kostchefer visar att de flesta skolor börjar med lunch redan halv elva - och på vissa skolor ännu tidigare.

I Härnösand finns det bara någon enstaka skola som följer riktlinjerna. I Ånge börjar de yngsta eleverna äta vid halv elva. I Kramfors säger kostchefen Karin Lidén att hon tagit upp frågan med rektorerna i flera år utan att något förändrats.

– De flesta eleverna äter vid halv elva. Det finns bara några få skolor som följer riktlinjerna. Rektorerna säget att det är svårt med schemaläggningen, men jag förstår inte hur svårt det kan vara, säger hon.

I de andra kommunerna är det likadant. Det finns ingen lag som bestämmer lunchtiderna utan det är upp till varje skola och rektor och många elever får därför äta innan elva.

Ett undantag är Sollefteå där kommunen satt upp lokala mål om att följa Livsmedelsverket. Kostchefen Monica Näsholm säger att skolorna där har lunch efter klockan elva.

– Det finns kanske en skola, med förskolebarn, där de äter lite tidigare, säger hon. 

Åsa Nilsson är lärare på Ala skola och hon märker att eleverna blir trötta och hungriga när de äter lunch så tidigt.

– Jag tycker det är knasigt för mot eftermiddagen på de långa dagarna har de inget fokus kvar, säger hon.

Roger Engström är rektor på Ala skola. Han säger att deras målsättning är att eleverna ska äta runt klockan elva men att de ska med tidiga bussar och att det därför blir tajta scheman.

Ett annat problem, som många skolor har, är att det är många elever och att alla helt enkelt inte får plats att äta samtidigt. Rektorn Roger Engström vill att barnen ska kunna äta på bättre tider.

– Vi har ändrat med busstiderna inför hösten och hoppas att vi ska få mer utsträckta scheman. Jag håller med, det känns ju inte så roligt att äta tidigt och bli hungrig snabbt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".