Christina Nordqvist, socialsekreterare och ordförande SSR-föreningen i Sundsvall. FOTO: Erik Nyberg/Sveriges Radio
Christina Nordqvist, socialsekreterare och ordförande SSR-föreningen i Sundsvall. FOTO: Erik Nyberg/Sveriges Radio

Socialtjänsten i Västernorrland tappar kompetens

Christina Nordqvist: Många erfarna socialsekreterare har gått till andra arbetsgivare
1:17 min

Arbetsbelastningen ökar, sjukskrivningarna blir fler och sju av tio socialsekreterare i Västernorrland vill säga upp sig. Det säger Akademikerförbundet SSR som presenterar en ny undersökning som de gett Novus uppdraget att genomföra.

På punkt efter punkt har krisen inom socialtjänsten fortsatt att fördjupas. Nu befarar facket att socialsekreterarnas svåra arbetssituation innebär en risk för att utsatta barn och vuxna inte får den hjälp de behöver.

Christina Nordqvist, socialsekreterare och ordförande på SSR-föreningen i Sundsvall ser att det redan är verklighet att många erfarna socialsekreterare gått till andra arbetsgivare. 

– Det kompetenstapp som kommunen får erfara i den situation vi har idag påverkar naturligtvis verksamheten, säger Christina Nordqvist. 

Christina Nordqvist  säger att det viktigaste som måste göras för att förbättra situationen är att ge socialsekreterarna en rimlig arbetsbelastning. Och att socialsekreteraryrket måste uppvärderas.

– Våra socialsekreterare behöver ett rejält lönelyft för att se i lönekuvertet att de har ett ansvarsfullt och kravfullt arbete. 

Jobbet är förenat med högre krav, en orimlig arbetsbelastning det kommer nya lagar och regler säger Christina Nordqvist.

– Och problematiken i vårt samhälle tycks hårdna. Och så går det inte att komma ifrån att världfärd kostar. Där måste våra politiker ta ett ansvar, säger hon.

Landets allvarligaste problem finns inom socialtjänsten i Västernorrland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".