Lappkungen. FOTO: Ulla Öhman/Sveriges Radio
1 av 4
Utställningen heter Lindström och Lappkungen. FOTO: Ulla Öhman/Sveriges Radio
Lappkungen. Bengt Lindström. FOTO: Ulla Öhman/Sveriges Radio
2 av 4
Trots många år utomlands så präglades Bent Lindströms målningar av samiska influenser, det kan man se inte minst när man jämför foton av samiska föremål och Lindströms bilder. FOTO: Ulla Öhman/Sveriges Radio
Lappkungen. Målning av Bengt Lindström. FOTO: Ulla Öhman/Sveriges Radio
3 av 4
Lappkungen själv. FOTO: Ulla Öhman/Sveriges Radio
Lappkungen. FOTO: Ulla Öhman/Sveriges Radio
4 av 4
Mord i Norrland, en av Maria Sundströms favoriter i utställningen. FOTO: Ulla Öhman/Sveriges Radio

Bengt Lindströms samiska influenser visas på utställning

Maria Sundström: Det sägs att hans mamma hade samiskt påbrå
8:42 min

Till helgen invigs en ny Bengt Lindström-utställning på Länsmuseet Murberget i Härnösand. Och den här gången är det hans intresse för det samiska som är i blickpunkten. 

Utställningen som heter Lindström och Lappkungen visar Bengt Lindströms norrländska ursprung och samhörighet med samerna. Deras kultur genomsyrar hans konstnärskap. Och det är färgerna som slår emot när man entrar Bengt Lindström-rummet.

– Jag har gjort en djupdykning i arkivet och fått hjälp av Michèle Lindström, säger Maria Sundström som satt ihop utställningen.

Michèle Lindström som är Bengt Lindströms hustru kommer själv besöka utställningen på lördag. Han föddes i Storsjö kapell i Härjedalen och han framhöll sitt norrländska ursprung och behovet av att återvända till den norrländska naturen och samhörigheten med samerna och samisk kultur hela sitt liv. Själv uttryckte han att de samiska influsensen alltid var hans huvudtema.  

– Det sägs att hans mamma har samiskt påbrå. Deras hem var alltid öppet för samerna i trakten när han var liten, säger Maria Sundström.

Han hade också en samisk gudfar som jorddrog honom vid hans födelse. I utställningen finns förutom målningarna också fotografier på samiska föremål och klädesplagg som Björn Granqvist, fotograf på Länsmuseet Murberget tagit. 

– I Sverige är han inte lika stor som utomlands. Han finns i museie-samlingar världen över, säger Maria Sundman.

Utställningen invigs av Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson klockan 13.00 på lördag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".