Östrands massafabrik i Timrå. Foto: SCA
Östrands massafabrik i Timrå. Foto: SCA

Etikprofessor tveksam till SCA-chefens avgångsvederlag

Tomas Brytting om SCA: Det sticker i ögat.
4:16 min

Jan Johansson från Timrå har sparkats som högsta chef för SCA. Två årslöner, 22 miljoner kronor, blir avgångsvederlaget för den brottsmisstänkte VD:n. Är det rimligt?

- Det sticker i ögat, säger Tomas Brytting, professor i organisationsetik på Ersta Sköndal högskola, men man ska hålla isär olika delar i det här. Man har ett anställningsavtal där man har rätt till två årslöner om man avskild och det avtalet ska man kanske följa.

Han pekar också på det faktum att Jan Johansson kan komma att bli skadeståndsskyldig till SCA om han stått för oegentligheter och om han har fått löneförmåner som han inte har skattat för kan han komma att eftertaxeras.

- Så vi ser inte riktigt hur det kommer att sluta rent ekonomiskt för den här VD:n, säger Tomas Brytting.

Men det borde finnas en klausul som säger att pengarna hålls inne tills det har retts ut om det faktiskt har förekommit oegentligheter, menar Brytting.

- Det verkar ju inte rimligt att man ska få två årslöner om man faktiskt är skyldig till exempelvis bedrägerier eller trolöshet eller något sådant.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".