SCA Östrand
SCA:s massafabrik Östrand i Timrå kommun väntar på besked om stora investeringar. Foto: Lotte Nord, SR

Oro och ilska mot SCA-direktörer

Får SCA-skandalerna Östrand att tappa farten?
5:11 min

Det har stormat runt SCA i flera månader nu. Frågan är om det lugnar ner sig efter VD Jan Johanssons avgång i går kväll. Oron på hemmaplan gäller om det blir efterlängtade stora investeringar i massafabriken Östrand.

Hygien- och skogsbolaget SCA har varit i hetluften i flera månader efter främst Svenska Dagbladets granskning. Det har avslöjats ett extravagant resande med privatjet till fotbolls-VM i Brasilien, jakthundar har flygits till det jämtländska jaktslottet Henvålen och direktörerna har inte dragit sig för att skicka plan eller helikopter efter is till drinkar och glömda plånböcker.

Facket har hittills varit ganska tyst. Men i morse var Pappers ordförande Matts Jutterström med i Sveriges Radio. Direktörernas unnande av guldkant kan få återverkningar på de anställdas lönekrav.

- Här har vi ställt upp i flera år på stora besparingsprogram som har gett aktieägarna stora resultat. Men nästa år blir det avtalsrörelse och då verkar det finnas ett betydande löneutrymme att förhandla om, säger Matts Jutterström.

När P4 Västernorrland väntar utanför grinden till Östrand när det är skiftbyte är det knappt någon som vill prata. På frågan om det finns en tystnadens kultur inom SCA är det flera som nickar bekräftande. Några timråbor ger i alla fall sin syn på saken.

- Man blir så trött på alla som skor sig. De som tjänar massor av pengar, de tar allt. Jag jobbar inom hemtjänsten och här dras det in. Jag blir bedrövad, säger Anna-Greta Åsell som tankar bilen i Timrå.

- Cheferna kan tydligen göra hur som helst. Hade en vanlig Svensson betett sig på samma sätt hade han inte haft ett jobb. De där stora cheferna håller varandra om ryggen och blir fartblinda, säger Kjell-Gustav Lundström som läser en tidning på biblioteket i Timrå

Om SCA hade varit ett bolag med en mer blandad ledning - inte bara vita medelålers män utan med kvinnor, i olika åldrar, nya svenskar - hade det sett ut på ett annat sätt då?

- Ja, då hade det varit en bättre företagskultur. Det tror jag, säger Kjell-Gustav Lundström.

- Det är skrämmande det som hänt. Jag är chockad, säger Aina Söderlund.

De flesta P4 Västernorrland den här onsdagen råkar på tycker SCA:s ledning skött sig dåligt. Men det finns även de som menar att det som varit av jakt och resor - även med familjemedlemmar - är sådant som är normalt för företag som finns på världsmarknaden.

-  Det här finns i alla stora företag. Men vi ska ju konkurrerar också - Sverige kan inte isolera sig, säger Leif Kall som jobbar på ett företag som är underleverantör till SCA.

Här och där skymtar även fram en oro att makten i SCA nu flyttas ännu längre från den medelpadska vaggan. På 90-talet flyttade huvudkontoret från Sundsvall. Ändå har även toppcheferna inom SCA jobbat och lärt sig mycket i Västernorrland. Inte minst på Östrand.

- Jag är rädd att det här kan påverka negativt för oss här, säger processoperatör Anders Molin.

Och Pappers ordförande Matts Jutterström är inne på att det fortfarande behövs beslut som i högsta grad gäller Östrand i Timrå.

- Jag hoppas man håller fast vid planerna att bygga ut massakapaciteten på Östrand till 800.000 ton. Det är viktigt för hela SCA, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".