Johan Nilsson, tillförordnad verksamhetschef på ortopeden i Sundsvall
Johan Nilsson, tillförordnad verksamhetschef på ortopeden i Sundsvall. Foto: Billy Abraha

Halkan gör att operationer ställs in på Sundsvalls sjukhus

Johan Nilsson: Akuta fall går alltid före
3:25 min

Halkan och bristen på sjuksköterskor har gjort att många planerade operationer på Sundsvalls sjukhus har fått ställas in när personer har halkat och måste opereras akut.

På ortopeden i Sundsvall skulle det ha genomförts 250 operationer under januari månad. Men eftersom många har halkat och behövt opereras akut så har många planerade operationer fått ställas in.

Ungefär 15 procent av operationerna ställdes in max 24 timmar innan patienterna skulle ha varit opererade.

– Det kan i princip vara så att patienter får vända vid dörren. Men vi måste prioritera personer som är i akut behov av kirurgi, säger Johan Nilsson, tillförordnad verksamhetschef på ortopeden.

Det är alltså halkan som har orsakat, och fortfarande orsakar de inställda operationerna. Men själva grundproblemet är egentligen något helt annat, enligt Johan Nilsson,

– Grundproblemet är att vi konstant har en för hög beläggningsgrad, säger han.

Så att när det blir en så här intensiv period så har man ingen marginal att spela på?

– Ja, precis som är det. Det här beror på att vi har gått ner i antalet vårdplatser, och det i sin tur beror på att det är svårt att hitta sjuksköterskor, säger han.

En lösning på kort sikt kan vara att landstinget drar ner på antalet planerade operationer, enligt Johan Nilsson. Det är något som kan börja gälla från och med nästa vecka. Men hur mycket man kan dra ner i kapacitet är svårt att säga just nu.

– Det är något som vi ska titta på under de närmaste dagarna. Men det blir sannolikt en kännbar neddragning för att vi ska kunna klara av det hela, säger Johan Nilsson.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".