Vägskylt med flera ortsnamn och broavgift.
När du kör över bron kostar det nio kronor för en personbil. Foto: Anna Ahlström/SR

Varannan bil försvann med broavgiften

Trafikverket: Det mesta av den tunga trafiken kör på bron
1:33 min

Trafiken över Sundsvallsbron har ungefär halverats sedan avgiften infördes 1 februari. Det visar nya siffror från Trafikverket som presenterades idag. 

Hur gör du? Kör du över bron eller väljer du bort den när det nu kostar pengar? Kommentera!

Trafikverket följer noga hur bilisterna väljer att göra. Om man väljer att betala avgiften och köra över bron - eller om man istället åker via centrala Sundsvall på gamla E4. Idag kom nya siffror från de tolv första dagarna med avgift. De visar att det är ungefär hälften så många kört över bron i februari jämfört med när det tidigare var gratis.

Men enligt trafikplanerare Christer Karlson på Trafikverket går det inte att dra några faktiska slutsatser av resultatet eftersom underlaget är så litet, endast ett par veckor före och efter det att avgiften infördes.

Enligt de senaste mätningarna från Trafikverket har trafiken minskat på Skolhusallén i centrala Sundsvall med omkring 500 fordon/dygn. Däremot har trafiken ökat på Landsvägsallén med omkring 2 000 fordon/dygn. 

Trafiken har även ökat på Parkgatan under järnvägen med omkring 2 000 fordon/dygn.

Första dygnet efter det att bron öppnats och det var avgiftsfritt körde omkring 24 000 fordon över bron. Därefter körde i genomsnitt ca 13 000 fordon/dygn över bron en vanlig vardag när det var avgiftsfritt. Idag efter att avgiften införts väljer omkring 7 000 fordon bron, enligt Trafikverkets siffror.

Den tunga trafiken väljer att köra över bron, enligt den här senaste mätningen. Hela åttio procent av den tunga trafiken med släp väljer bron. 

Avgiften ligger på 9 kronor för personbilar och 20 kronor för lastbilar. Avgiften kommer inte att justeras förrän tidigast 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".