Chokladpraliner i en grön ask. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
1 av 2
Jeltsje och Gerke Hofstra. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
2 av 2
Jeltsje och Gerke Hofstra. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio

Chokladpralinerna i Docksta är allt annat än godis

Jeltsje Hofstra: Jag har aldrig sett så mycket godis som här i Sverige
3:06 min

Gerke och Jeltsje Hofstra flyttade till Docksta från Nederländerna och tillverkar egna ekologiska chokladpraliner. Går det verkligen att leva på? Ja, västernorrlänningar älskar nämligen choklad.

Havtorn, hjortron och till och med granskott är smaker som kan kännas i Jeltjse Hofstra Hiemstras praliner. Allt plockat för hand i Skuleskogen. Hon är väldigt noga med att använda färska råvaror och både rättvisemärkta och ekologiska produkter även som grundingredienser. Viktigt är också att kalla saker vi deras rätta namn. När programledare Magnus Leijon nämner ordet godis i samband med pralinerna blir det nästan lite dålig stämning i studion.

– Godis är en totalt annan produkt än en pralin. Godis är för mig mycket socker, säger Jeltsje.

Hon förklarar att de handgjorda pralinerna innehåller väldigt lite socker jämfört med chokladen som säljs på mackarna och är inte heller gjord på kakaopulver, utan chokladmassa. Det innebär att pralinerna inte håller lika länge som en "vanlig" chokladkaka, men ger en annan upplevelse. Enligt Gerke och Jeltsje bör man även här använda ett särskilt ord: att njuta, inte äta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".