Värmeljus, batterier och pannlampa är bra att ha när det blir strömlöst. Foto: Ulla Öhman/SR
Värmeljus, batterier och pannlampa är bra att ha när det blir strömlöst. Foto: Ulla Öhman/SR

Hur klarar du dig i en kris? Larm om att hemberedskapen är dålig

"Vi har en stark tilltro att myndigheterna ska hjälpa oss"
1:19 min

Vi svenskar skulle inte klara vår självförsörjning i hemmet mer än högst ett dygn om det uppstod en allvarlig kris och till exempel el och vatten slogs ut. Beredskapen måste bli bättre menar experterna.

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har låtit fråga alla Sveriges beredskapsdirektörer, beredskapssamordnare, eller motsvarande, vid länsstyrelser, landsting och kommuner om hur man ser på det offentligas ansvar respektive enskildas ansvar i ett krisläge. 

De flesta som svarat på enkäten är överens om att enskilda bör kunna täcka det egna hushållets behov av vatten, mat, värme och information under en begränsad tid:

• 55 procent tycker att det bör ingå i enskildas ansvar att kunna klara hushållets grundläggande behov under tre dygn

• 24 procent anser att två dygn är en rimlig tid.

Men när beredskapssamordnarna får bedöma hur människor sannolikt kommer att agera vid en kris så blir bilden en annan. De flesta bedömer att enskilda endast skulle klara ett dygn utan stöd från samhället.

– En orsak kan vara att svenskarna inte har drabbats av så många allvarliga kriser och att vi har så hög tilltro och litar på att myndigheterna ska hjälpa oss om något händer. Men människor måste förbereda sig på att klara åtminstone ett par dagar själv, säger Stefan Anebring, enhetschef på MSB.

- Vi behöver informera brett om vad som förväntas av de som har förmåga att ta ansvar för sin egen beredskap. Det ligger i krisens natur att resurserna är knappa och först måste gå till grupper i samhället som inte själva kan bygga upp en hemberedskap, säger Stefan Anering.

– Som ett minimum bör alla ha ljus och ficklampa, batteridriven radio, dunkar att samla vatten i och varma kläder och gärna en sovsäck. Torrvaror och konserver kan man också lagra och om man har möjlighet så är det bra att ha någon slags campingkök för att kunna värma mat och vatten.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".