2015 MMA-stjärnan Jon Jones. Foto: John Locher/TT
Foto: John Locher/TT

Intresset för MMA ökar

Simon Ekeström: Det har funnits många fördomar
1:38 min

Kampsporten MMA växer och är idag den åttonde största kampsporten i landet med omkring 100 klubbar som är anslutna till Svenska MMA-förbundet och Riksidrottsförbundet.

Hur ser du på MMA som sport? Varför ökar intresset? Diskutera! 

I Sporthallen i Sundsvall utövas den omdiskuterade sporten MMA av både elit och nybörjare. MMA betyder Mixed Martial Arts och blandar tekniker från bland annat brottning, brasiliansk jiu-jitsu och thaiboxning.

Vissa matcher kan pågå tills en av kämparna slås medvetslös. Trots det blir sporten allt mer vedertagen i Sverige. Det märks både i medias rapportering och i allmänhetens val av träningsformer. Sundsvallsbon Simon Ekeström tävlar i MMA och säger att det tidigare fanns många fördomar mot sporten.

– Förut hade många bilden av oss som att vi låste in oss i en bur och slogs, säger han.

Simon Ekeström berättar att vissa grepp, som det som kallas "triangel", kan göra att den som kopplas fast svimmar.

Man använder benen för att skära av blodtillförsel och syre, så det blir en strypning. Man kan ju svimma av det, säger han

Är du aldrig rädd?

– Inför en match är man ibland rädd, säger Simon Ekeström.

Men kritikerna, både inom hjärnforskning, idrottsmedicin och psykologi, är starkt kritiska. Det har främst handlat om allvarliga medicinska konsekvenser av sportens sparkar och slag. Men samtidigt börjar till exempel Friskis och Svettis med träningsformer som påminner om MMA.

Vi hade en efterfrågan på kampsportsinspirerad träning och vi ser en tendens i samhället att vissa kampsporter blir allt mer populära.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".