MMA-match. Foto: John Woods/AP/TT
MMA-match. Foto: John Woods/AP/TT

Kampsportsdelegationen bevakar MMA-matcher

Kampsportsdelegationen: Om sportens regler överträds kan det ändå ligga inom spelets regler
3:21 min

För några år sedan kom en ny lag för våldsamma kampsporter där våld mot huvudet ingår i spelets regler. Matcherna kontrolleras på plats av Kampsportsdelegationen.

Reglerna för MMA uppfattas ofta som obefintliga - åtminstone av den som inte är ordentligt insatt i sporten. Sparkar och slag mot både huvud och den som ligger ned. Strypning och medvetslöshet. Endast fula knep är förbjudna, men fighten måste förstås avbrytas när domaren blåser eller en av kämparna ger upp. Men sporten är reglerad i en egen lag - kampssportslagen - som kom för några år sedan. 

– Att varenda fighter ska hamna i domstolen för misshandel för att de orsakat kroppsskada hade blivit olidigt för rättssystemet att ta hand om, säger Mona Larsson som är jurist på kampsportsdelegationen.

Kampsportslagen reglerar i detalj vad som krävs för att en match ska få arrangeras. Den som bryter som tillstånd med villkor kan få böter. Den som arrangerar matcher utan tillstånd straffas hårdare.

– Den som kör utan tillstånd kan få böter och upp till fängelse i högst sex månader, säger Mona Larsson. 

Hon är själv ofta ute på olika arenor och kontrollerar att man följer kampsportslagen när man arrangerar matcher. 

– Jag kollar att man följer tillståndet. Ibland kan kampsportsdelegationen ställt särskilda villkor som att en läkare måste närvara vid matchen, berättar Mona Larsson.

Följer de reglerna?

– De jag har träffat inom MMA är oerhört proffessionella, säger Mona Larsson på kamsportsdelegationen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".