Ilsken älg bland husen i Bergeforsen. Foto: Erik Nyberg/SR
Älgen gick omkring bland husen i Bergeforsen. Foto: Erik Nyberg/SR

Ilsken älg i Bergeforsen skjuten

Polisen: Är de inte rädda ska de tas bort
1:31 min

En älg har en tid både skrämt och fascinerat boende i Bergeforsen. Älgen har trampat runt husen och i lekparken. Tidigare idag tog polismyndigheten beslutet att älgen skulle skjutas. 

Vad är din erfarenhet av älgar som är orädda för människor? Har du mött en älg öga mot öga? Berätta! 

Polisen har fått in samtal om älgen och i förmiddags togs beslutet att den skulle avlivas. Älgen sköts vid lunchtid idag i närheten av Bergeforsens skola. 

– Om älgen inte är ett dugg rädd för människor ligger det nära att den börjar försvara sig mot människan för att försvara sin mat och då är risken stor att någon blir skadad, säger Nils-Olof Gärdin vid polisen i Västernorrland som tog beslutet att älgen skulle skjutas.

Många boende i området har både blivit skrämda och fascinerade över älgen som strövat fritt på villatomterna och i lekparken. Katarina Hultdin filmade älgen när den lekte med gungorna.

Älgen sköts i närheten av Bergeforsens skola vid lunchtid och en skolklass ska ha varit i närheten. 

– Det var inte någon fara för någon. Det är ju så när en älg är bland bebyggelse och man ska avliva den, så syns det ju. Enligt jägarna gick det lugnt och försiktigt till, säger Nils-Olof Gärdin vid polisen.

Jonas Nyberg är en av dem som mött älgen i lekparken.

– Han hade lagt sig. Hunden började tokskälla och sprang hem, och där stod jag. Älgen började gå mot mig och det var inte någon härlig känsla, berättar Jonas Nyberg.

För att ta sig från platsen utan att springa försökte han göra sig stor, veva med armarna och skrek. Till slut var älgen bara 1,5 meter ifrån honom öga mot öga. 

– Jag var inte rädd, det var mer en förberedelse för att det här kommer göra ont, säger Jonas Nyberg om känslan att stå så nära den helt orädda älgen. 

Han började backa därifrån och kom bakom en tall, vilket räddade honom. Älgen började beta på några tallplantor istället, och han kunde ta sig därifrån. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".