Elisabeth Strömquist (S) Foto: Sofia Forell/SR
Elisabeth Strömquist (S) Foto: Sofia Forell/SR

Oklart om det blir en höjning av landstingsskatten

Elisabeth Strömqvist (S): Kan inte utesluta en skattehöjning
1:23 min

Frågan om huruvida landstingsskatten kommer att höjas kommer allt närmare efter att landstingets bokslut för fjolåret, som kom igår, visade på rekordstora 223 miljoner kronor i underskott.

Frågan om skatten ska höjas eller inte diskuteras frekvent inom socialdemokraterna, men än har man inte bestämt sig för hur man ska göra, enligt landstingsrådet Elisabeth Strömqvist

– Vi har sagt att vi inte kan utesluta en skattehöjning. Det är en åtgärd som vi skulle kunna vidta för att komma närmare ett nollresultat, men vi har inte landat i frågan. Den behöver diskuteras ordentligt, säger hon.

Vänsterpartiets gruppledare i landstinget Lars-Gunnar Hultin säger aatt man naturligtvis kommer att behöva höja skatten.

Moderaten Per Wahlberg svarar att det är majoriteten som äger frågan men att en skattehöjning aldrig ensamt har varit en lösning för landstinget.

Men till syvende och sist är det socialdemokraterna som måste bestämma sig. Skattesatsen beslutas det om i november.

Kan det bli en skattehöjning redan i november?

– Det får vi se, säger Elisabeth Strömqvist.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".