Stor demonstration mot vindkraften i Ramsele

2:28 min

Protesterna mot vindkraftetableringarna har blivit starkare och riktas nu både mot regeringen och Svenska kyrkan. Hundratals demonstranter stoppade trafiken i Ramsele med hästar och plakat idag.

Hästar ledde ett långt demonstationståg som stoppade trafiken i Ramsele vid lunchtid på lördagen. Hundratals motståndare från Västernorrland, Jämtland och Västerbotten slöt upp och protesterade mot vindkraftsutbyggnaden. Arrangörerna uppskattar att ungefär 600 personer kom.

– Lyssna på folket! ropade en man. Demonstranterna skanderade ”Fria vindar vi vill ha! Vi vill ha naturen kvar!”

Nu kräver motståndarna ett totalstopp av utbyggnaden i både Västernorrland och Jämtland. De vill se fler utredningar som kan visa på vilken påverkan vindkraften har på natur och miljö, innan fler vindkraftverk byggs.

– Vindkraften är något vi måste diskutera mera och lösa tillsammans, säger en person som deltog i protesterna idag.

Byborna upplever att de lokala politikerna inte lyssnat på dem innan tillstånd beviljats. Nu vill demonstranterna se reaktioner från riksdagen. Ett plakat i tåget riktade sig direkt mot kommunens hemmason, statsminister Stefan Löfven: "Löfven bär det yttersta ansvaret".

– Lyssnar inte politikerna i riksdagshuset på folket i landet så får vi skapa en opinion till. Då lägger vi ned riksdagen, säger Terry Sammons, en av initiativtagarna bakom demonstrationen.

Sverige har ett nationellt mål för vindkraft att uppnå år 2020. Under de senaste åren har antalet vindkraftverk i landet blivit allt fler.

I Sollefteå kommun finns just nu ett stort intresse att bygga närmare 500 vindkraftverk i flera parker i närheten av Ramsele. De styrande politikerna i kommunen menar att vindkraften gör gott för miljön och att den skapar arbetstillfällen.

Ser du inte några positiva effekter av vindkraften?

– Det positiva? Vi har redan förstört vårt område med vattenkraft en gång, vår skog har tagits ifrån oss och nu ska de ta vår natur. Vad blir kvar till oss, undrar Inga Lill Rystedt som bott i Ramsele hela sitt liv.

I Ramsele har nu Svenska kyrkan hamnat i blåsvädret sedan de upplåtit projektörer mark att söka tillstånd för byggen. Det bor 1400 i församlingen och nu hotar bybor att träda ur kyrkan.

– Jag tänker göra det och har redan fyllt i pappren. Kyrkan har tappat ansiktet, säger Kristina Sinisalo.

Biskopen i Härnösands stift, Eva Nordung Byström, har svarat på kritiken. Hon menar att beslutet om vindkraftens vara på kyrkans mark ligger hos kommunen, och att hon inte kan tänka sig att de ger sitt godkännande om naturen och kulturhistoriska värden riskerar att hotas.

Efter demonstationen höll protestgrupperna möte på Faxen där de diskuterade frågor om allemansrätten, isbildning på vindkraftverken och bullerproblematik.