Avgaser från bilkö. Foto: Erik G Svensson/TT
Foto: Erik G Svensson/TT

Allt fler har bil

I både Sundsvall och Örnsköldsvik ökade antalet bilar per invånare förra året. Flest bilar per invånare har man i Ånge och Sollefteå. Där finns drygt 60 bilar per hundra invånare. 

I både Sundsvall och Örnsköldsvik ökade biltätheten förra året.

I Sundsvall till exempel har antalet bilar per 100 personer ökat från 48 för tio år sedan till strax över 50 i slutet av förra året, enligt siffror från trafikanalys. I Örnsköldsvik finns det drygt 56 bilar per 100 invånare.

Flest bilar per invånare i Västernorrland har man i Ånge och Sollefteå, som ligger på strax över 60 per 100 invånare. Härnösand har minst andel med 49,9 bilar per hundra invånare. 

Alternativa drivmedel som el, etanol och gas är klart populärast i Sundsvall, därefter Örnsköldsvik och Timrå medan på andra håll är det främst bensin och diesel som gäller.

Vid utgången av 2014 hade Sundsvall 50 bilar per 100 invånare vilket kan jämföras med rikssnittet på 47 bilar per 100 invånare. Under de senaste tio åren har biltätheten i Sundsvall ökat från 48,0 till 50,4 bilar per 100 invånare.

– Med tanke på biltrafikens klimatpåverkan och trafikträngseln i vissa regioner kan man fråga sig om det är hållbart med en fortsatt ökning av antalet bilar, säger Anette Myhr, statistiker på Trafikanalys.

Under 2014 kunde 6,4 procent av bilarna i Sundsvall drivas med alternativa drivmedel som el, etanol och gas, en ökning från 0,2 procent 2004. Samtidigt har andelen bilar som drivs med diesel ökat från 5 till 27 procent, medan andelen som körs på bensin minskat från 95 till 67 procent.

– Med bara 15 år kvar till målet om en fossiloberoende fordonsflotta år 2030 är det tråkigt att 94 procent av alla personbilar i Sundsvall fortfarande är bensin- eller dieselbilar, säger Anette Myhr.

Biltätheten varierar kraftigt mellan de svenska kommunerna. Sundbyberg hade den lägsta biltätheten med 28 bilar per 100 invånare. Malung-Sälen har landets högsta biltäthet med 69 bilar per 100 invånare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".