Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bristande stöd till barn i missbruksfamiljer

Publicerat fredag 20 februari 2015 kl 05.50
Håkan Leifman: De här barnen mår dåligt
(1:48 min)
Ensamt barn lutar sig mot en trädstam. Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT
1 av 2
Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT
Martin Dahlander, utan stöd som barn
2 av 2
Martin Dahlander växte upp med förälder som missbrukade. Foto: Ulf Thonman/Sveriges Radio

100 000 barn i Sverige har en förälder med missbruksproblem, men bara ett av fem barn får det stöd de behöver. Det visar den kartläggning som CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, gjort över missbrukande föräldrar och deras barn.

Vad har du för erfarenhet av stöd till barn i missbruksfamiljer? Hur tycker du att det fungerat? Berätta i kommenteringen.

Alla barn som ingår i rapporten hade minst en förälder som vårdades för missbruk eller beroende när rapporten gjordes.

– Generellt sett mår de här barnen relativt dåligt. Det kan vara oro, ängslighet, att de mår dåligt i skolan, blir mobbade eller mobbar andra, säger Håkan Leifman på CAN.

Ja, det var så deras föräldrar skattade sina barns mående i kartläggningen. Det finns alltså 100 000 av dom, och många av dessa barn får inget eget stöd. I Västernorrland får ett av fem barn stöd, i genomsnitt är det några fler.

– Utifrån de svar vi fick så var det ungefär en fjärdedel av barnen som hade stöd, många fler önskade att deras barn fick stöd.

Vad händer med de här barnen sedan?

– De löper en mycket större risk att själva råka ut för missbruk, alkohol, narkotika. En avsevärd risk för depression, ångest, psykiska problem. En sämre livskvalitet framöver, om man inte jobbar med barnen i tid.

Martin Dahlander från Sundsvall är ett av de barn som växt upp med en missbrukande förälder.

– I huvudsak växte jag upp med min mamma, och hon gick på mycket lugnande tabletter, tunga tabletter, berättar Magnus. Det var när jag var nio och hon tog sitt liv som jag verkligen behövde mycket bättre hjälp än jag fick. Det var väldigt jobbigt för mig att prata om och jag tyckte inte att det var någon som brydde sig just då.

Enligt CANs kartläggning av föräldrar i missbruks- och beroendevård och deras barn så får vart femte barn stöd idag, men för många går det som för Martin.

– Jag hade ju ett förakt för mammas missbruk av tabletter, men idag sitter jag här och har haft två decennier av missbruk själv, säger Martin Dahlander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".