Håkan Jonsson
Håkan Jonsson, styrelseordförande och president i Sametinget. Foto: Lotte Nord/SR

Sametingets president tror på självstyre inom tio år

Håkan Jonsson: Samiskt självstyre möjligt inom tio år
1:18 min

Håkan Jonsson är president för Sametinget som i dagarna har möte i Sundsvall. Rättighetsfrågor är heta på mötet och det kan innebära mer av självstyre.

– Ökat självbestämmande är en jätteviktig fråga. Inte minst när det gäller ekonomin, säger Håkan Jonsson.

Idag får samerna pengar från svenska staten för Sametinget. Parlamentet med 31 ledemöter är både folkvalt och en myndighet som arbetar med samisk kultur, samiska näringar och språk. Det betyder att Sveriges riksdag och regering bestämmer Sametingets regler.

Eftersom Sametinget är en statlig myndighet ska regleringsbrevet följas och Sametinget ska rapportera hur man arbetar och hur man använder sina pengar.

Nu höjer samerna sina röster att man oftare vill bestämma vilka frågor man själv tycker är viktiga - man vill bestämma mer. Över pengarna, rovdjuren, jakt och fiske - land och vatten - kanske till och med ett eget land, Sápmi.

– Jag hävdar att mycket av samernas frågor påverkas och styrs av svenska staten. Och det är för de flesta en orimlig tanke.

I Europa växer regionernas betydelse. Skottland har röstat om självstyre. Katalonien är också på väg. Det här är frågor som intresserar Håkan Jonsson och de 31 ledamöterna. Och han tror att det blir ökat självstyre ganska snart.

– Ja, det tror jag är fullt möjligt inom tio år, säger Jonsson.

2014 fick Sametinget 36,8 miljoner kronor av staten. Summan delas av det folkvalda organet och myndigheten. 1,5 miljoner kronor går till Samefonden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".