Skylt vid polishuset i Sundsvall. Foto: Ingrid Engstedt Edfast / SR
1 av 2
Pontus Fälldin är operativ chef för polisen i region nord. Arkivfoto: Alexandra Kerttu/R
2 av 2
Pontus Fälldin är operativ chef för polisen i region nord. Arkivfoto: Alexandra Kerttu/R

Polisen om säkerhetsläget i Västernorrland

Polisens operativa chef: Vi identifierar religösa samfund i regionen
3:31 min

Efter helgens händelser Danmark har Polisens nationella operativa avdelning och säkerhetspolisen SÄPO och alla regionerna i polissverige samordnat sig och delat information med varandra.

Polisen i Västernorrland och region nord tar säkerhetsläget på allvar. Det säger Pontus Fälldin som är chef för operativa enheten i region nord och kommenderingschef vid särskilda händelser. Han berättar att polisen har jobbat med en särskild inriktning sedan händelserna i Paris den 7 januari i år. Det handlar om att skapa trygghet och skaffa fram information.

– Vi identifierar religösa samfund och samlingslokaler i hela regionen och vi har en viss tillsyn till de lokalerna också, säger Pontus Fälldin.

Vi jobbar tillsammans med SÄPO för att se konkreta hot.

Kan polisen kunna hitta de här potentiella gärningsmännen?

– Vi vet att det är svårt att hitta dem. Men vi tror att om vi förbättrar våra samarbeten, med institutioner och med allmänheten, så ska vi kunna hitta dem så innan någon hittar på något, säger Pontus Fälldin. Deras syfte är ju att skapa oro och otrygghet och vi får försöka hitta möjligheter att göra världen trygg här i regionen.

Polisen välkomnar också hjälp från allmänheten och säger att man gärna får höra av sig till polisen om man ser signaler på att någon uppför sig annorlunda. Att människor känner en ökad oro just nu, det förstår han, men poängterar att det just nu inte finns skäl för det. Åtminstone inte här i Västernorrand.

I morgon, onsdag, startar Sametinget i Sundsvall, agerar ni kring det på något sätt?

– Vi har viss tillsyn till det och det är enligt plan. Så kan vi säga, avslutar Pontus Fälldin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".