Stadshuset i Sundsvall en vinterkväll. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/SR
1 av 2
Stadshuset i Sundsvall. Foto: AC Carlsson/SR
Sametingets ledamöter. Foto: Carl-Johan Utsi
2 av 2
Sametingets ledamöter. Foto: Carl-Johan Utsi

Säkerheten kring sametinget ses över

Sametingets president: Vi måste ta det här på allvar
1:01 min

I morgon öppnar Samtinget sitt möte, plenum, i Sundsvall. Samerna är Europas enda urfolk och med tanke på den senaste tidens terrorangrepp i Köpenhamn, Paris och Bryssel funderar man nu över säkerheten.

Samerna är Europas enda urfolk och har ett eget folkvalt samiskt parlament som träffas tre gånger om året på olika platser i norra Sverige. Terrorangreppen, nu senast i Köpenhamn gör att man nu funderar över säkerheten.

– Vi måste se över det här inför framtiden. Vi måste ta det här på allvar, säger Håkan Jonsson, styrelseordförande och president i Sametinget.

Det finns ingen känd hotbild idag mot Sametinget som under tre dagar kommer hålla möte i Stadshuset i centrala Sundsvall. Där kan vem som helst kliva in innanför dörrarna. 

– Det är väldigt nyligt som en ledamot i styrelsen har lyft den frågan. Det är en helt annan värld idag, konstaterar Håkan Jonsson.

Jag blir inte rädd direkt, men man får en eftertanke om vad som skulle kunna hända.

– Jag har haft i tanken hur lätt det skulle vara att bära in en väska med en bomb till exempel, och hela sameparlamentet skulle kunna försvinna inom loppet av några minuter. Det skulle få otroliga konsekvenser, säger Håkan Johansson, styrelseordförande och president i Sametinget. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".