Stefan Mikaelsson
Stefan Mikaelsson är Sametingets ordförande och talman och han värnar om samernas rätt att hantera renar. Foto: Lotte Nord, SR

Samer vill behålla rätten över renen

Stefan Mikaelsson: Renar en exklusiv rätt för samer
2:17 min

Idag börjar Sametingets möte i Sundsvall. 31 ledamöter, åtta partier och en massa frågor som främst handlar om samers rättigheter. Men en rättighet är samerna ensamma om. Rätten att hantera renar. Men även inom gruppen samer är det bara vissa som får sköta om renarna.

- Vi måste ha en lagstiftning som reglerar rätten för alla samer, säger Håkan Jonsson styrelseordförande och president i Sametinget, och även partiledare för jakt- och fiskesamerna.

Och han menar att det är orimligt att renhanteringen bygger på rennäringsslag som i sin tur bygger på renbeteslagen från 1886. Jonsson vill få upp olika orättvisor till diskussion.

Just renarna kan ses som en dubbel orättvisa. Bara den som är same får ta hand om, alltså sköta renar. Och bland samerna är det bara de familjer som hör till landets 51 samebyar som får hantera renarna.

Inte alla samer tycker att djurmonopolet ska brytas. Att kanske även de som inte är samer ska kunna äga och sköta om renar.

Stefan Mikaelsson är Sametingets ordförande och talman.

– Renen är förknippad med samen och har så varit i lång tid, jag tycker inte det är konstigt att det är så.

En västernorrländsk bonde som inte är same får inte ha renar. Är det rimligt med ett djurmonopol?

– Så är det. Och jag tycker det är en bra lagstiftning. Men det finns en möjlighet att bönder kan vara skötesrenägare i någon sameby mot ersättning och kanske ta hem några renar på vintern och mata dem. Men att bli renskötande medlem i en sameby är svårt att bli, säger Stefan Mikaelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".