Än har inte Sundsvalls sjukhus lyckats anställa alla sommarvikarierande sjuksköterskor som behövs. Foto: Maxime Jonsson.
Sundsvalls sjukhus. Foto: Maxime Jonsson/SR.

Rekordmånga överbeläggningar på Sundsvalls sjukhus

Vårdförbundet: Det finns varken platser eller personal som klarar det här
0:50 min

Igår natt nåddes nya rekordnivåer med 42 överbeläggningar på Sundsvalls sjukhus. Det motsvarar två hela vårdavdelningar. Vårdförbundet är starkt kritiska till hur sjukhuset hanterar situationen. 

Har du erfarenhet av det här? Är du själv patient eller är du anhörig? Berätta hur situationen är på våra sjukhus i Västernorrland!

– Det är väldigt skrämmande. 42 patienter är två vårdavdelningar som har kommit och behöver vård och som måste tas om hand, säger Maria Bäckman, ordförande för Vårdförbundet i Västernorrland. 

Sjukhuset är inte bemannat för den här mängden patienter. Det finns varken platser, personal eller kompetens som klarar det här uppdraget.

Sjukhusledningen har valt att dra ner antalet vårdplatser när personal säger upp sig, enligt Vårdförbundet som är starkt kritiskt till hur man hanterar den allvarliga situationen. 

– De som behöver vård kommer ju ändå, säger Maria Bäckman.

Vilka blir lidande av det här?

– Vi är ju till för patienterna och ska kunna garantera deras säkerhet och det är ju förstås även väldigt pressande för personalen som ska kunna göra sitt yttersta. Vi måste ju garantera den bästa vården och samtidigt måste vi själva hålla oss friska för att kunna göra ett bra jobb, konstaterar Maria Bäckman, ordförande i Vårdförbundet i Västernorrland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".