Operation. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Operation. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio

Karin Rapp om krisläget inom vården

Karin Rapp: Vi har halverat överbeläggningarna idag
5:52 min

Över förtio överbeläggningar på sjukhuset i Sundsvall igår är nytt rekord. Personal och facket menar att patientsäkerheten är i fara. Enligt vårdområdesdirektören gör staben vad den kan för att komma till rätta med situationen.

Karin Rapp, vårdområdesdirektör för opererande avdelningar inom landstinget i Västernorrland berättar om vilka åtgärder man vidtog under gårdagen.

– Det som gjordes igår var att öppna upp nedragna vårdplatser för att kunna hantera patientflödet. Och vi har stoppat patienter som skulle komma hem från Akademiska. Och vi har dragit ner allt vad vi kan på den planerade sidan. Och så skickar vi en del patienter till Örnsköldsvik.

Det var 43 överbeläggningar igår, hur ser det ut idag?
– Bra, vi har halverat överbeläggningarna nu på morgonen.

I bokslutet som presenterades förra veckan framgår att personalkostnaderna är för höga. Hur rimmar det med att det saknas personal?

– Det stämmer inte. För när vi behöver extra resurser tar vi in stafettläkare och det är dyrt och bidrar till ökade personalkostnader. Och ibland beordrar vi personal att jobba övertid och det blir ökade personalkostnader.

Det kommer rapporter från sköterskor och läkare på golvet. De säger att dom inte kan garantera patientsäkerheten. Vad händer nu?

– En viktig fråga för oss är att sätta fokus på vad vi har för resureser för att säkra kompetensförsröjningen. Vi behöver rekrytera personal och samtidigt behålla den vi har. Vi har samma problem över hela landet så vi konkurrerar om den kompetenta personalen.

Håller du med om kritiken? 

– Jag kan inte säga vad som är rätt och fel. Vi har ett otroligt ansträngt läge där vi får lov att bestämma oss för att göra saker som vi normalt inte gör. Ställa in planerade operationer till exempel, det är sådant vi är tvugna att göra i ett mycket pressat läge.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".