Räkor. Foto: Terje Bendiksby/Scanpix
Räkor. Foto: Terje Bendiksby/Scanpix

Fortsatt rött ljus för västkusträkan

Fiskhandlare: Jag förstår inte varför
3:14 min

I årets upplaga av WWF:s fiskguide behåller den omdebatterade nordhavsräkan sitt röda ljus, förutom i Barents hav.

Årets fiskguide från Världsnaturfonden omfattar ett femtiotal fiskarter, där cirka hälften har grönt ljus.

Det ser ljusare ut för beståndet av nordhavsräka. Men fortsatt dålig kontroll när det gäller dumpningen av småräkor och brister i förvaltningen gör att västkusträkan behåller sitt röda ljus.

WWF har upprepade gånger under 2013 och 2014 tryckt på ansvariga myndigheter, men åtgärderna har inte varit tillräckligt effektiva eller gett önskat resultat.

Nytt i årets upplaga av WWFs fiskguide är att ASC-certifierade tropiska jätteräkor för första gången får grönt ljus liksom MSC-märkta havskräftor från Kattegatt och Skagerrak.

ASC-certifierad lax, som har grönt ljus, finns nu i större kvantiteter på marknaden. Konventionellt odlad norsk lax har fortfarande gult ljus och den sydamerikanska har rött ljus. Generellt gäller att miljöcertifierade fiskar ligger på grönt ljus.

Torsk från Östersjön som är MSC-certifierad har fortsatt grönt ljus, medan torsk från östra Östersjön utan certifiering hamnar på gult ljus. Många torskar är små och magra och växer inte som de borde.

För första gången får nu både tioarmade och åttaarmade bläckfiskarter grönt ljus i Fiskguiden. 

Beslutet att västkusträkorna är fortsatt rödlistas får inget gehör hos fiskhandlaren Gösta Karlsson på Smögen:

– Jag har svårt att förstå detta. Det är gott om räkor, så det är inget vidare att de rödlistas. Det är en viktig näring för oss på västkusten, säger han.

Fråga

Fiskguiden 2015

Fakta: Fiskguiden är ett verktyg för konsumenter, dagligvaruhandel och restauranger att göra mer hållbara inköp av fisk och skaldjur.
WWFs långsiktiga mål är att det bara ska finnas hållbara fiskprodukter i handeln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".