Ett långt led gick genom samhället i Ramsele för att protestera mot vindkraften. Foto. Viktor Åsberg/SR.
1 av 3
Ett långt led gick genom samhället i Ramsele för att protestera mot vindkraften. Foto. Viktor Åsberg/SR.
Demonstration mot vindkraft i Ramsele. Foto Victor Åsberg SR
2 av 3
Demonstration mot vindkraft i Ramsele. Foto Victor Åsberg SR

Kampen om vindkraften i Västernorrland

"Vad blir det kvar till oss?"
9:49 min

Vindkraften har blivit allt vanligare i Sverige de senaste åren. På vissa ställen tas den emot med öppna armar, medan motståndet är stort på andra platser. Varför är det så? Och vad är det med snurrorna som väcker så starka känslor hos människorna?

Vad är det med vindkraften som väcker så olika känslor? Vad tror du? Diskutera!

Hundratals demonstranter med hästar och plakat stoppade all trafik i byn Ramsele i helgen. Vindkraften i området har väckt mycket starka känslor de senaste åren. Nu kräver motståndarna att kommunens hemmason, statsminister Löfven och hans regering, lyssnar på protesterna.

De har redan förstört vår miljö med vattenkraft, tagit vår skog och nu vår miljö.

Samtidigt i Sidensjö. Eddie Edvinsson handlar på handelsboden som kunde starta med hjälp av vindkraften som etablerats i trakten. I byn har protesterna varit få och lågmälda.

– Folk märker att vindkraften spiller över på byn, säger han.

Människorna i Västernorrland upplever vindkraften olika. Hälften av församlingsmedlemmarna i en landsort hotar att lämna kyrkan på grund av vindkraften samtidigt som Eskilstuna kommun tänker spara pengar med hjälp av den ångermanländska naturen. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".