Smörgås med prickig korv. Foto: Erik Mårtensson/TT
Foto: Erik Mårtensson/TT

Unikt med fria skolluncher

"Smörgåsar är synonymt med mat"
5:46 min

Välling var för ensidigt  så man började äta smörgåsar till lunch istället. Detta var på 1920-talet i Norge och sedan dess har inget förändrats. Bröd är synonymt med mat i Norge, säger Rita Myrann Tjernberg som är modersmålslärare i Sundsvall.

Sverige, Finland och Estland har länge varit de enda länderna i världen som erbjuder alla elever gratis skollunch oberoende av föräldrarnas inkomst. I höstas följde även Storbrittannien efter men i vårt grannland Norge får skolbarnen fortfarande ta med sig all mat hemifrån.

Men att lunchen borde bestå av det vi i Sverige kallar mat istället för bröd har varit en fråga inför varje val de senare åren. 6 av 10 norrmän är för att skolan serverar lunch. 

Vissa kommuner har lunch på prov just nu. Det handlar om pengar. En skollunch kostar 35 kronor per elev och dag och frågan är om det är värt det. 

– Man är rädd att det ska bli på bekostnad av vidareubildning av lärare eller själva utbildningen, berättar Ruta Myrann Tjernberg. 

– Smörgåsar är synonymt med mat och är så grundat i Norge, nästan som fjordar och fjäll. 

Rita som jobbar inom den svenska skolan kan jämföra hur det är att ha fri lunch med att ta med egna smörgåspaket varje dag.

Hur viktig är skollunchen?

– Det är klart att den är viktig men frågar du en som bor i Norge så säger dom att skolmaten i Sverige ändå inte är så näringsrik. 

Vad vet du om skolmatens traditioner utanför norden?

– Mina kollegor berättar det är inga fria skolluncher, en del äter inte på hela dagen. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".