Carola Kjellstrand hoppade av sin plats i Härnösands kommunfullmäktige. Foto Ulla Öhman
1 av 3
Carola Kjellstrand hoppade av sin plats i Härnösands kommunfullmäktige. Foto Ulla Öhman
Lars Persson, folkpartist, kommunalråd
2 av 3
Lars Persson, FP, hoppade av sin kommunfullmäktigeplats i Sundsvall och meddelade att han slutar med politiken. Foto: Anna Ahlström/Sveriges Radio
Här är de nya toppnamnen inom landstingspolitiken. Längst fram landstingsrådet Elisabet Strömquist (S). Bakom henne Lars-Gunnar Hultin (V), Linnea Stenklyft (S), Eva Andersson (MP), Anna-Karin Sjölund (S) Ewa Back (S) och Erik Lövgren (S). Foto Ulla Öhman
3 av 3
Lars-Gunnar Hultin, V, till vänster, hoppade av kommunfullmäktige i Härnösand men har kvar uppdrag. Han är också gruppledare för vänsterpartiet i landstingsfullmäktige. Foto Ulla Öhman

Tolv politiker har redan hoppat av

"Jag orkade inte, jag hade inte tid"
1:38 min

Flytt, studier, ändrade levnadsvillkor eller helt enkelt andra, eller för många, politiska uppdrag. Det är några av de vanligaste orsakerna till att politiker hoppar av.

Minst ett dussin av de personer som kom in i kommun- och landstingspolitiken i Västernorrland efter valet i höst har redan hoppat av sina uppdrag. Och det är bara de som fick ordinarie platser i fullmäktige; förutom dem har även ersättare lämnat sina uppdrag.

Tre har hoppat av kommunfullmäktige i Sundsvall, två i Härnösand, en i Timrå, tre i Sollefteå och en har just sagt upp sin plats i Kramfors fullmäktige. Dessutom har två politiker sagt upp ordinarie platser i landstingsfullmäktige.

Carola Kjellstrand hoppade av fullmäktige i Härnösand. Hon hade nyligen flyttat från Kiruna där hon varit politiskt aktiv och kom genast in i Socialdemokraterna i Härnösand. Hon blev väl mottagen men tyckte det var svårt att komma in i politiken på en ny ort; både strukturen vad gäller nämnder och sakfrågorna var helt nya och svåra att sätta sig in i tyckte hon. Hon valdes in i kommunfullmäktige men i samma veva hade hennes man drabbats av en stroke och hon hade börjat  studera. Det blev för mycket med allt på samma gång så hon sade upp sitt uppdrag. Jag orkade inte, jag hade inte tid, säger Carola.

Alicja Kapica, moderat från Sundsvall,  hoppade av landstingsfullmäktige eftersom hon fick så många uppdrag i kommunpolitiken i Sundsvall där hon också fick en fullmäktigeplats. Det var allvarliga uppdrag som kräver tid, säger hon, och med två små barn hemma tyckte hon inte att hon kunde göra ett bra jobb i både kommun- och landstingspolitiken.

Jan Selander, sverigedemokrat från Matfors hoppade av både kommunfullmäktige i Sundsvall och landstinsfullmäktige. Han vill inte intervjuas men säger att det berodde på förändringar i livssituationen.

Totalt i Sverige har redan minst 450 personer hoppat av sina uppdrag efter valet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".