Foto: Magnus Jakobsson SR Västernorrland
Landstinget Västernorrland Foto: Magnus Jakobsson SR Västernorrland

Högt tryck på vårdhotellet i Sundsvall

Chefen Anette Östman: Det blir mer medicinska uppgifter för oss under såna här perioder
1:29 min

Överbeläggningarna och krisen på Sundsvalls sjukhus märks av även på vårdhotellet, dit patienter kan komma när de inte behöver lika mycket vård. De senaste dagarna har vårdhotellet varit fullt och de får ta emot sjukare patienter än de brukar göra.

– Det blir ju högre tryck här. Bokningarna bara rullar ju in och man ringer från avdelningarna och vill försöka få in fler patienter här, säger Anette Östman som är chef för vårdhotellet.

Vårdhotellet är en del av Sundsvalls sjukhus och dit kommer patienter som inte är i behov av lika mycket vård som på avdelningarna, till exempel innan eller efter en operation.

Det blir inga överbeläggningar på vårdhotellet eftersom de tar emot maximalt 42 patienter, däremot kan det bli en väntelista till platserna.

– Ibland får vi säga nej och ibland får vi hålla huvudet kallt under dagen. Det brukar lösa sig under dagen, säger hon.

När det blir ett högre tryck säger Anette Östman att det kan finnas en risk att de tar emot för sjuka patienter.

– Det finns alltid en risk om man står och är pressad och måste flytta patienter, men där får vi hjälpas åt. Märker vi att det är en patient som är för sjuk för att vara hos oss så pratar vi ju med vårdavdelningen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".