Naod Thesfargergi, Matilda Bylund, okänd, Hanna Hallberg, Ullångerskolan. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
Några av barnen som ska komponera tillsammans med Fredrik Högberg. Bland andra Naod Thesfargergi, Matilda Bylund och Hanna Hallberg. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio

300 skolbarn i Kramfors skriver musik tillsammans

Matilda Bylund: Ibland snabbt, ibland långsamt
1:54 min

I Kramfors pågår ett samarbete mellan kompositören Fredrik Högberg, Nordiska Kammarorkestern och tre skolor, Ullångerskolan, Nordingråskolan och Högakustenskolan. Nya kompositörer ska stimuleras.

Det hela ingår i projektet Skapande skola med hjälp av pengar från Statens kulturråd. Under några veckor skapas ny musik som ska uruppföras i mars. Under onsdagen besökte de 300 blivande kompositörerna Sundsvall och Tonhallen för att lyssna på Nordiska kammarorkestern och få lite inspiration. De gillade det de hörde och hittade flera favoritinstrument, som tvärflöjt, piano och fiol. De var även rörande överens om hur deras favoritmusik låter.

– Den ska vara snabb! tyckte både Matilda Bylund och Naod Thesfargergi på Ullångerskolan.

Vid uruppförandet den 19:e mars på Centrum i Ullånger får publiken höra om resultatet blev ett snabbt eller långsamt verk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".