Daniel Ek med sin harpgitarr. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
1 av 2
Daniel Ek med sin harpgitarr. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio

Nominerade Daniel Eks harpgitarr är unik i världen

Daniel Ek: Jag har den som mitt huvudinstrument
3:40 min

Flera västernorrlänningar finns bland de nominerade till Folk- och världsmusikgalan i mars. En av dem, Daniel Ek, berättar om uppladdningen inför galan och om sitt världsunika instrument.

De var nominerade till Årets grupp förra året, men vann inte. Konkurrensen är hård även i år, men tummarna hålls för Sundsvallstrion Ahlberg, Ek & Roswall. Dessutom hittar vi fler västernorrlänningar bland de nominerade: Sara Parkman (Sara & Samantha) från Härnösand i kategorin Årets traditionsbärare och Nadia Hamouchi och Ebba Wigren (Sallyswag) från Sundsvall i kategorin Årets nykomling.

Kanske kan Daniels världsunika harpgitarr vara det som gör att Västernorrland tar hem ett pris i år. Det är hans huvudinstrument när han spelar med trion och ska givetvis följa med till galan i Stockholm. En slags utbyggd gitarr med 16 strängar i stället för sex stycken.

– Det är den enda i sitt slag. Jag och gitarrbyggaren Marts Nordvall har hittat på den för att passa mitt spel och det jag gör i svensk folkmusik, säger Daniel.

Den 14:e mars får vi veta om någon av västernorrlänningarna vinner, när Folk- och världsmusikgalan direktsänds i P2, Sveriges Radio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".