Fotograf och filmregissör Jens Assur. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Fotograf och filmregissör Jens Assur. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Jens Assur: Dagbladet lärde mig journalistikens grunder

Jens Assur: Det är viktigt att det finns många olika röster
4:44 min

Igår kom beskedet att tidningen Dagbladet i Sundsvall läggs ned. För fotografen och filmregissören Jens Assur har tidningen betytt mycket. Han började sin karriär där på slutet av 80-talet.

Jens Assur var reporter och fotograf på Dagbladet från 1986 till 1990. 

– Det var där jag fick lära mig journalistikens grunder och att fotografera. Det var på alla sätt en fantastisk och lärorik tid. En tid som var mycket generös och jag är djupt tacksam över åren jag fick på Dagbladet, säger Jens Assur. 

Dagbladet har länge haft ekonomiska problem med en sjunkande upplaga. 2014 redovisade Dagbladet en upplaga på 6 400 exemplar, vilket var ett tapp med 2 400 exemplar jämfört med 2013.

– Det är tråkigt ur ett demokratiskt perspektiv att allt fler tidningar försvinner. Att allt fler offentliga rum där det förs debatt och diskussion försvinner. Det är ett problem att mediaägandet centraliseras, säger Jens Assur.

De sjutton anställda kommer från den 1 mars att ingå i Sundsvalls Tidnings organisation. Enligt chefredaktören Patricia Svensson kommer man förhoppningsvis att kunna erbjuda flera medarbetare nya jobb i och med den centraliserade redigeringen som expanderar i Sundsvall.

Jag minns alla nätter när jag stod och väntade på att tidningen skulle komma från tryckeriet för att se sin text eller bild publicerad och känna doften från trycksvärtan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".