Ett X2000-tåg kommer åkande genom ängar. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Inga besked om dubbelspår på Ostkustbanan

Sten-Olov Altin: Viktigt för länet
1:46 min

Det är fortfarande oklart när det kan bli dubbelspår på järnvägsträckan mellan Härnösand och Gävle, enligt Infrastrukturminsiter Anna Johansson som besökte Sundsvall idag. Sträckan beskrivs ofta som en flaskhals.

Sten-Olov Altin, som är vikarierande landshövding i Västernorrland, säger att utbyggnaden av järnvägen är en angelägen fråga för länet.

– Det är synnerligen viktigt för länet så att man kan förkorta restiden till Stockholm och förbättra pendlingsmöjligheterna, säger han.

Det är sedan tidigare klart att det ska byggas dubbelspår i Njurunda. Men när det kan bli dubbelspår från Härnösand till Gävle är inte något som infrastrukturminister Anna Johansson kan svara på i nuläget.

Hon säger att regeringen ska påbörja ett arbete med att ta fram en ny nationell plan om vilka projekt som ska prioriteras från år 2025 och framåt.

– Vi kommer att ta in alla möjliga önskemål och behov från olika delar av landet och sedan kommer det ske en prioritering, säger hon och fortsätter:

– Men vi vet att det här är en sträcka som är belastad och där man ser att det innebär stora problem med enkelspår, men det finns andra ställen där det är på samma sätt. Så när det kan bli aktuellt med dubbelspår här vågar jag inte svara på idag, säger Anna Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".